Frågor och svar om kompistryck

4 Jan 2011, 10:00 307
Annat, 0 år
Question


Hej, jag har ett problem, jag ljuger ofta. Jag har inga allvarliga problem igentligen, har en bra familj, bra kompisar som respekterar mig och allt men ändå ljuger jag hela tiden. Om att jag har haft sex, har supit, har rökt och sånt och blir galen på mig själv men går inte att sluta! snälla kan jag få hjälp, vill verkligen inte att de här ska fortsätta... de börjar bli lite komplicerat när jag knappt kommer ihåg vad jag har sagt till vem :S de är helt sjukt...

tack på förhand!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det låter som att du vill komma in i grupperna och gängen som sker på din skola. Ett bra tips är, var dig själv och skit i vad andra tycker. Du ska få ha en egen åsikt utan att folk ska påpeka det. Det verkar inte vara så bra personer du umgås med, eftersom du tvingas ljuga om dig för att kunna passa in hos dom. Precis som du säger så blir det bara värre och värre ju längre tid du håller på med att ljuga sådär. Du måste vara ärlig med dina tankar! Byt kompisar om de inte accepterar dig och tänk hela tiden på vad du säger.

Vill du inte svara på alla frågor som kompisarna stället, säg det rakt ut att du inte vill istället för att hitta på en historia som inte håller. Ärlighet varar längst säger jag bara! Det är bara du som kan stoppa detta... Ta dig i kragen och ansträng dig att inte säga saker som inte stämmer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar