user-image
Okänd
Annat

Hur tar man bort en visdomstand?


SVAR

user-image
Med en undersökning och röntgenbilder görs en bedömning av hur tanden ser ut och hur den ligger i käken.Om tanden till större delen är framme tas den ut på vanligt vis. Efter bedövning lirkar och vickar man på tanden tills den blir lös. Sedan lyfter man ut den med en tång. Sårområdet kontrolleras och man får bita på en tamponad.

Om tanden är helt eller delvis täckt av slemhinna, har böjda krokiga rötter görs en operation. Efter bedövning görs ett snitt i tandköttet så att det går att vika undan, då syns tanden och käkbenet. Ibland får man ta bort ben som ligger runt tanden för att komma åt. Tanden kan sedan delas i 2 eller flera delar för att komma ut lättare. När den är ute spolas hålet med koksalt och sys sedan ihop med 1-3 stygn.

Efteråt får man värktabletter, då det kan börja värka när bedövningen släpper. Värken kan sitta i några dagar upp till en vecka. Man kan även svullna och bli blå på kinden och halsen. Under operationen känner man ingenting men borrandet i benet kan upplevas lite otäckt även om det inte gör ont.

Visningar : 969

Senaste frågorna

Se Alla