Frågor och svar om träning

17 Mar 2011, 12:00 504
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har ett stort problem. Jag kan inte gå ner i vikt. Jag är 165 cm lång och väger 95 kg, jag hatar det. Jag har alltid varit överviktig, men det blir bara värre och värre. Jag skaffade hund för 2 år sedan och sen dess har jag motionerat mycket mer. Jag går ca 1 h varje dag, plus att jag då och då gör lite andra aktiviteter. Jag äter inte onyttigt utan jag har börjat äta mycket nyttigare. Jag äter typ bara godis på helgen. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra för jag vill inte ha det så här. Jag är snart 17 år och jag vill inte se ut så här. Jag mår så sjukt dåligt över det här och jag ser snart inget annat alternativ än att ta livet av mig. Jag har redan försökt 2 gånger men inte lyckats. Hoppas du kan ge mig råd!!

Svar

Hej,

Först vill jag bara säga att ALLA kan gå ned i vikt. Det är bara svårare för vissa men alla kan gå ned.

Jag rekommenderar alltid personer som har svårt att gå ned i vikt att skaffa lite lite baskunskaper i näringslära. Nedan har jag skrivit ihop en liten text som reder ut det det mesta.

Kalorier – Kalorier är ett mått på den energi du får i dig genom att äta ett visst livsmedel. När man vanligtvis pratar om kalorier menar man vanligtvis kilokalorier (kcal), 1 000 kalorier. Det är helt enkelt en benämning på hur mycket energi det finns i maten. En kcal uttrycker den energimängd (värme) som behövs för att höja temperaturen på 1kilogram (1l) vatten 1° från 14.5° – 15.5°(Celsius).

Energibalans - Äter du mer energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du upp i vikt. Äter du mindre energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du ner i vikt och äter du lika mycket energi (kalorier) som din kropp förbrukar kommer du du ligga i energibalans och varken gå upp eller ned i vikt - så enkelt är det. Ett kilo kroppsfett innehåller cirka 7000 kalorier så för att tappa 1 kg fett behöver man under en viss tidsperiod förbränna ca 7000 kalorier mer än man äter. Ett överskott respektive underskott på cirka 500 kalorier är lagom för en stabil viktuppgång respektive viktnedgång.

Basalmetabolism - BMR (Basic Metabolic Rate) är den energi som kroppen förbrukar när man är vaken men vilar, alltså bara genom att hålla sina olika organ fungerande, som t.ex. hjärta och lungor. Den är beroende på vikt, ålder, längd och kön och olika för olika personer, här nedan följer en uträkning som man kan använda för att få reda på sin ungefärliga BMR.

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)
Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

Energibehov – En människas energibehov påverkas av flera faktorer. Ålder, kön, längd, muskelmassa, hur mycket man tränar med mera. Genom att räkna ut sin BMR (Basic Metabolic Rate) och sedan multiplicera denna med sin aktivitetsfaktor (Där 1.2 avser en dag på soffan och 2.0 avser en elitidrottares vardag) får man oftast fram ett rätt så exakt värde.

I exemplet nedan har jag valt en man på 79.5kg, 179cm lång och är 22år gammal (byt ut mot era stats).

66.5 + (13.75X 79.5kg) + (5.003 X 179cm) – (6.775 X 22år) = 66.5 + 1093 + 895 – 149 = 1905 kalorier + aktivitets faktor 1.4 = 1905 X 1.4 = 2667. 2667 är det kaloriintag du ska ligga på om du vill bibehålla din vikt och träna samtidigt.

Vill man gå ned i vikt tar man bort 500 kalorier vilket ger slutsumman 2167 kalorier.

Utöver detta kan jag rekommendera denna artikel i ämnet på min blogg

http://axon.blogg.se/2010/march/allt-du-behover-veta-om-att-ga-pa-diet.html

Har du några fler frågor är du välkommen att ställa dem.

Med vänliga hälsningar

Martin Löwgren
http://www.martinlöwgren.se

Leg. Naprapat
Lic. Personlig tränare
Lic. Styrketräningsinstruktör
Lic. Massageterapeut
Kostrådgivare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar