user-image
Okänd
Annat

Kan jag som tjej göra något åt ojämlikheten i samhället?


SVAR

user-image
Ja, du kan göra väldigt mycket, och på det sätt du själv känner mest för. I vårt samhälle är tjejer som grupp underordnade killar som grupp. Det betyder inte att varje tjej är underordnad varje kille, eller att alla killar är förtryckande personer, men tjejer kan ofta arbeta bäst för jämställdhet genom att organisera sig i grupp.

Prata med dina tjejkompisar, diskutera vardagliga problem som ni upplever i skolan, på fritiden, inom idrottsklubben, hemma i familjen eller var du oftast brukar hålla till.

Om ni ser tydliga problem som ni vill göra något åt, prata då med den som är ansvarig för frågorna; en lärare, rektor, chefen på sommarjobbet, dina föräldrar, eller dina kompisar.

Om ni är flera som säger samma sak får det större tyngd.

Starka tjejer, som organiserar sig tillsammans och säger ifrån kan lätt stöta på motstånd. Ge inte upp då, det är inte ditt fel att det blir så. Stötta varandra i gruppen så att ni blir ännu starkare och ännu tydligare kan säga ifrån, eller komma med förslag till andra sätt att göra saker på.

Prata också gärna med dina killkompisar om hur viktigt det är att tjejer och killar respekterar varandra. Killarna måste också bli medvetna om att tjejer ofta behandlas sämre i skolan eller på nya jobbet, vilket de inte alltid är. Men killar kan också bli illa behandlade för att de inte är "tuffa nog". Och många killar är naturligtvis schyssta och ställer upp om en tjej blir illa behandlad bara för att hon är tjej.

Lycka till i jämställdhetsarbetet!

Visningar : 1132

Senaste frågorna

Se Alla