user-image
Okänd
Annat

Kan jag som kille göra något åt ojämlikheten i samhället?


SVAR

user-image
Ja, det kan du göra och det är väldigt viktigt att killar engagerar sig för att få bort orättvisor som beror på att tjejer och killar behandlas på olika sätt. I vårt samhälle är tjejer som grupp underordnade killar som grupp. Det betyder inte att varje tjej är underordnad varje kille, eller att killar är förtryckande personer. Men i skolan, i idrottsföreningen, på sommarjobbet och ibland till och med i familjen kan tjejer omedvetet behandlas sämre än killar bara för att de är tjejer.

Tjejer kan t ex få mindre utrymme eller uppmuntran, och ofta kräver man att de ska större ansvar än killar, särskilt för andra människor.

Killar kan också behandlas illa för att de är killar, särskilt om de inte lever upp till den roll som ofta förväntas av en kille: att vara tuff, rörlig, snabb, gilla fotboll eller bilar eller andra "yttre" prylar. Om du är en kille som gillar att prata med andra människor om relationer, att läsa böcker, att promenera i skogen etc. så kan du bli kallad "mjukis" eller ibland "bög" - det beror då inte på dig utan på att många människor i dagens samhället har fått för sig att killar inte ska vara på det sättet.

Prata med dina killkompisar, diskutera vardagliga problem som ni upplever i skolan, på fritiden, inom idrottsklubben, hemma i familjen eller var du oftast brukar hålla till. Det kan gälla tjejer som blir illa behandlade för att de är tjejer, eller killar som blir illa behandlade för att de inte lever upp till den förväntade "killrollen".

Om ni ser tydliga problem som ni vill göra något åt, prata då med den som är ansvarig för frågorna; en lärare, rektor, chefen på sommarjobbet, dina föräldrar, eller dina kompisar.

Om ni är flera som säger samma sak får det större tyngd.

Prata också gärna med dina tjejkompisar om hur viktigt det är att tjejer och killar respekterar varandra. Om du blir illa behandlad för att du är kille kan det ibland vara lättare att söka stöd hos några tjejkompisar, de vet många gånger vad det innebär att illa behandlad på grund av kön.

Lycka till i jämställdhetsarbetet!

Visningar : 1173

Senaste frågorna

Se Alla