Frågor och svar om kompistryck

10 Jun 2011, 12:00 202
Annat, 0 år
Question


Hej!
(jag visste inte riktigt vem utav er jag skulle fråga men...)
Jag är en tjej på 16 år. Mitt liv är bra, det är allt, varken mer eller mindre. Jag kämpar med en hemskt dålig självkänsla som får mig att gå ner i mindre depprissioner då och då. men det var inte det jag tänkte fråga om.
Utan, jag har läst böcker där man ofta nämner att man ska inte bryta sina normer osv. Jag är väldigt emot alkohol. Jag hatar det rent ut sagt. Nu är det så att allt fler runt omkring mig har börjat festa och nästan dagligen kan man se hur folk har lagt upp bilder på facebook ifrån diverse olika fester. Jag börjar ju snart gymnasiet och jag är LIVRÄDD för att jag ska känna mig tvingad till att festa -> dricka.. Jag skulle inte kunna leva med mig själv faktiskt :( Hela min uppväxt har jag fått höra att man ska vara varsam med alkohol (jag har äldre/mogna föräldrar) och jag har fått en egen bild av hur jag vill lägga upp mitt liv i fråga om alkohol. Jag vill inte dricka mig full innan 18!! Visst vet jag att man kan gå på fester utan att dricka. Men jag är rädd att grupptrycket kan bli för stort... Snälla hjälp mig, jag vet inte hur jag ska tackla detta, det känns som att det är allt färre som tycker som jag i min nuvarande kompiskrets :/

Svar

Hej tjejen,

Jag vill börja med att säga att det är väldigt roligt att höra att du har en klar bild över hur du vill hantera alkohol! Det är väldigt få som har den medvetenheten.

Om du har vänner som inte kan acceptera dig för den du är och att de inte respekterar dina beslut gällande ngt som är viktigt för dig, undrar jag om de verkligen bryr sig om dig som riktiga vänner. Antingen förstår de inte hur du känner för detta eller så bryr de sig inte och vill att du ska vara som dem i just denna fråga.

Du skriver att du börjar gymnasiet snart.. Det kommer förmodligen att finnas nya personer där som delar dina åsikter kring detta ämne. Umgås med likasinnade så slipper du denna jobbiga press. Våga vara dig själv fullt ut och kompromissa inte med sådant som du känner inte passar in i dina grundvärderingar! De är enormt viktiga!

Lycka till på gymnasiet!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar