Frågor och svar om självmisshandel

19 Jun 2011, 21:00 216
Annat, 0 år
Question


Hej!
jag tror att jag är beroende av självskadebeteende, för jag praktiskt taget skär mig flera gånger om dagen även om jag mår bra eller inte. Sen mår jag psykiskt dåligt Hela hela hela tiden och spyr upp maten även fast jag är i normalvikt.
Vart kan jag vända mig med det här,
är bup ett bra alternativ?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Bup är ett utmärkt val att få hjälp hos. Det går även att vända sig till ungdomsmottagningen där det finns samtalsterapi. Du behöver KBT där man helt enkelt tittar på vilka tankar du får när du skadar dig och på så sätt kan man undvika händelserna.

Det är ett jätteallvarligt problem och beroende som du håller på med. Tänk på alla ärr som bildas som aldrig kommer att få bort, dom kommer sitta i hela livet. Vad ska du säga till dina kommande barn? Det finns många andra alternativ som man kan hantera, du kan slå i kuddar, slänga ner böcker i en bokhylla, du kan skriva av dig, du kan ha hög musik på som gör att man kopplar bort verkligheten. Det är viktigt att du gör något åt det och du har ju en vilja att bli av med beroendet.

När jag slutade skada mig då trappade jag ner sakta. Först la jag det jag skadade mig med i en låst låda, sen lägger man den i ett annat rum, det ska alltså ta lång tid innan du får tag på saken så du ska hinna tänka och ångra dig. Sista steget är att du ska slänga sakerna. Det finns många andra saker som inte bildar ärr efter sig, tex kan man ta en gummisnodd runt handleden och dra åt och smärta till. Det är viktigt att du agerar NU och inte imorgon, ju fler dagar som går ju svårare kommer det vara att komma ur ditt beroende.

Ställen att vända sig till:
BUP
Stadsmissionen
Ungdomsmottagningen
http://forum.shedo.org
Om det är riktigt allvarligt så finns det även behandlingshem

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar