Frågor och svar om Ångest

20 Jul 2011, 10:00 102
Kille, 14 år
Question


Hej. Jag heter Simon. Jag ska snart fylla 15 och jag har ett jävligt stort problem. Jag hör ibland röster när jag är ledsen. Det här skrämmer mig skit mycket. Och jag tror att det beror på att jag aldrig ber om hjälp när jag är ledsen. Ofta så hör jag skrik (oftast låg volym som sen under 1 sekund blir högre sen låga igen) eller röster som ropar. Ibland så säger de saker tyst som " sluta ", "gå", "vad gör du" eller "hur mår du". Oftast så låter dom rädda eller arga. Hur mår du låter som någon som bryr sig. Jag försöker inte skrämma dig, jag ber bara om hjälp.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det finns en del diagnoser som gör att man hör inre tankar. Det du ska göra är ju att söka proffs hjälp, då gör de en utredning om vad du kan ha för något problem. Det är ju svårt på rak arm såhär att säga. Du får inte hålla alla dina tankar och problem inom dig, tänk dig ett frö som ligger i en låst stängd kista. Det fröet är ditt liv, den kan inte börja gro och växa om du har fröet i kistan, den får varken ljus, näring, vatten eller syre. Det finns bra hjälp på ungdomsmottagningen eller så kan man vända sig till bup och kyrkan brukar ha bra stöd/samtals hjälp.

Det finns en del diagnoser som har denna symtom, bordeline, aspbergs symdrom eller schizofreni. Men jag tror dina problem kan vara enklare än så, behöver inte alls vara någon diagnos, utan bara att dina tankar rinner över bägaren ibland. Du beskriver inte om du har några mer symtom eller problem i vardagen, så därför tror jag inte det är något sådant.

Hitta någon vän som kan stödja dig, som kan lyssna och trösta när det behövs. Hitta även en fritidsaktivitet som gör att du mår bra när du gör den saken. Man behöver lyfta upp livet och göra den lättare när man har mörka tankar. Du ska hitta det du brinner och älskar för.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar