user-image
Okänd
Annat

Jag har en deperation tror jag. Jag är så fixerad på mina betyg jag vill ha MVG eller VG i de ämnen jag kan pluga. Jag får plugga så himla mycket att jag inte känner harmoni i mitt liv. Jag vet inte vad jag ska bli, jag går på BF – Barn och fritid. Vad ska jag göra? Finns det något man kan göra?


SVAR

user-image
Att sikta på bra betyg är egentligen inte något problem i sig. Jag tycker att du istället ska vara glad över att du orkar bry dig om dina betyg till skillnad mot många andra som inte fixar det. När det gäller att du ”får plugga så himla mycket” föreslår jag att du antingen snackar med någon annan som har bra betyg för att ta reda på ifall hon eller han kanske har en annan studieteknik som kanske skulle passa dig bättre. Enligt min erfarenhet handlar det nästan alltid mer om studieteknik än om hur begåvad man är, fast dom flesta i din situation tror att det handlar om hur smart man är. En annan idé är att du kollar på biblioteket efter böcker som just handlar om studieteknik. Ibland kan det också vara så att någon av dina lärare har några bra tips.

MEN.., kom ihåg att det gäller att du hittar en studieteknik som passar just dig. Så ta inte bara första bästa. Det här med att du inte vet vad du ska bli, är något som många människor, både unga och gamla, aldrig riktigt vet. Många fler gånger än vad du kan föreställa dig, handlar det om slumpen: Vilken linje eller skola man kommer in på, var man får tag på ett jobb osv. Man kämpar helt enkelt vidare och så brukar det lösa sig på något sätt. Mina råd till dig när det gäller det här, blir att du kollar in vad jag skrivit under kategorin ”Skolan”. Läs där frågor och svar under rubriken ”Studier/Resultat” så får du lite tips när det gäller studieteknik. Titta också under kategorin ”Livet och framtiden”. Där finner du frågor och svar om att välja yrke under rubriken ”Välja yrke och studier”. Du kan också skicka en fråga till SYO-konsulenten här på sajten, eller ta kontakt med SYO-konsulenten på din skola, för det kan vara så att du behöver sitta ned och snacka igenom just den här biten ordentligt.

Vad det handlar om är inte att du ska hitta drömjobbet, utan något som är okay, för det värsta brukar vara att inte ha någon aning alls. Får du liksom något att sikta mot, brukar det bli en hel del lättare. Det är lättare att kämpa och ta i, om man vet hur ”belöningen” ser ut någonstans långt där framme. Och till sist vill jag säga något om dina funderingar kring ifall du skulle ha en depression. Ifall du skulle ha en depression skulle du absolut inte orka plugga så mycket som du gör. Du skulle förmodligen inte ens orka gå till skolan. Men även om du inte har någon depression, kan du ha det jättejobbigt. Jag föreslår därför att du så snabbt som möjligt försöker testa mina råd för att komma vidare med ditt liv.

Visningar : 1021

Senaste frågorna

Se Alla