user-image
Okänd
Annat

Jag vill gärna bli advokat, men vet inte vilken linje jag ska gå, varken på gymnasiet eller på högskolan. Jag skulle också vilja veta hur man blir advokat, hur många år man måste gå och om det är svårt att bli det.


SVAR

user-image
Om man vill bli advokat måste man tänka på sina studier många år framåt.

Man börjar med ett gymnasieprogram. Jag tycker att Samhällsprogrammet, eller möjligen Barn- och fritidsprogrammet, är det bästa. Har man väl kommit in på gymnasiet är det inte bara att gå där och flyta med, utan man måste satsa hårt på sina studier. För att vara behörig till Juris Kandidatprogrammet måste man ha, förutom allmän behörighet, minst G i SvB, HiA och ShA.

För att senare bli intagen på Juris Kandidatprogrammet måste man nämligen ha mycket bra betyg, fler MVG än VG. Senaste siffrorna jag har på intagningspoäng till Juris Kandidatprogrammet ligger på ca 18,0 i snitt. När man slutar gymnasiet kan man som mest ha 20,0.

Juris Kandidatprogrammet är på 180 poäng. Varje poäng motsvarar 1 veckas heltidsstudier. Det innebär att utbildningen är 4,5 år lång. Det är en tuff utbildning, mycket teori och många föreläsningar.

För att sen bli advokat måste man arbeta med praktisk juridisk verksamhet i fem år, samt få goda vitsord från sitt arbete, innan man kan bli medlem i Sveriges Advokatsamfund. Först sedan man blivit medlem där, får man kalla sig advokat. Innan dess är man jurist.

Som jurist kan man arbeta inom många områden, både privat och offentligt, så det är inte någon större risk att man blir utan arbete efter sin utbildning, även om man inte blir advokat.

Juris Kandidatprogrammet finns i Göteborg, Lund, Umeå och Uppsala.

Lycka till med dina studier och jobba på!


Visningar : 2388

Senaste frågorna

Se Alla