Frågor och svar om allmänt om abort

31 Oct 2012, 12:00 428
Annat, 0 år
Question


Hej! för snart ett år sen gick jag igenom en abort. och jag har fortfarande sånna enorma skuldkänslor. så att jag har bestämt mig för att försöka bli gravid igen och behålla det, men jag läste någonstans att man kunde bli steril om man genomförde en abort. är det sant?? och var kollar jag om jag nu blivit det?? och hur lång tid tar det innan man kan bli gravid igen när man slutat med sina p-piller?!

jätte glad för svar!!xx

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej.

Det kan dyka upp många tankar efter en abort och det är viktigt att prata med någon om detta. Sjukhuset du gjort aborten på kan hjälpa till. Det finns kurator bland annat som finns för att man ska kunna prata om sådana saker och dem är vana vid dessa frågor.

Det är ovanligt att det skulle påverka hur lätt man kan bli gravid i framtiden eller inte efter en abrot. Bara om man gör en abort i form av en operation. Men det är jätteovanligt att det gör en steril.

Sen får man fråga sig själv varför man skaffar barn.. Det kanske man inte ska göra för att bli av med sina skuldkänslor, det kanske inte ens hjälper. Vem vet?
Det kan dyka upp många tankar efter en abort men är man ung så får man inte alltid betsämma helt själv. Är man under 15 år så är föräldrar och socialtjänst med i beslutet om abort.
Många säger att man helst ska vara klar med sin gymnasieskola innan man skaffar barn. Det kan vara klokt med tanke på allt jobb som finns med ett barn och hur mycket det kostar att ha barn. Är man själv inte vuxen innan man skaffar barn så kan det bli svårt eftersom ens föräldrar har ansvar för dig och att du mår bra. Därför kanske du inte får bestämma helt själv i din vardag.

Det är inte ovanligt att man funderar mycket efter en abort. Det är absolut inte fel att göra en abort. Det är mycket vanligare än man tror och inget som du borde känna skuld för egentligen. Men man kan känna på olika sätt och mår man inte bra av det så är det viktigt att prata med någon om hur man tänker.
På sjukhuset finns bra hjälp att få om alla sådana frågor och funderingar.

Ta hand om dig
/Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar