user-image
Okänd
Annat

Hejsan!! Jag är är en tjej på 18 år och jag går andra året på samhälls-vetenskapliga programmet på gymnasiet. Jag har tänkt väldigt mycket på hur det kommer att bli när jag går ut skolan (om ett år), och jag har kommit fram till att jag inte vill läsa vidare efter gymnasiet, inte direkt i alla fall, kanske efter ett par år eller nåt. Men alla (lärare och kompisar) säger att jag måste läsa vidare eftersom att man inte kan "bli något" efter att man har gått Sam. (Sam är ju ett studieförberedande program.) Och om jag ska läsa vidare på högskola måste jag först läsa på komvux eftersom att jag inte har särskilt höga betyg, och desstuom läser jag inget språk förutom engelska. (Jag fick "ta bort" spanskan i årkurs 1 eftersom att jag var lite skoltrött redan då och inte orkade med ett extra språk.) Jag skulle i alla fall vilja göra något annat, jobba, innan jag läser vidare på högskolan eller vad det nu blir, men vad? Vilka jobb kan man få utan en yrkesutbildning? Tack på förhand!!


SVAR

user-image
Hej!

Det är inte lätt att veta vad man vill bli, samtidigt tror jag inte att du valt "fel" program.

Dina kompisar och lärare har rätt i att man inte "blir något" när man går det samhällsvetenskapliga programmet, man får ju ingen yrkesutbildning. Det du däremot får är tre jobbiga men, förhoppningsvis, roliga år i skolan. Du får också lära dig mer än vad du fick i högstadiet, kunskaper som du kommer att ha nytta av.

Jag hoppas att du hade någon tanke med vad du ville bli när du sökte till gymnasiet. Eftersom du valde Sam, kan jag tänka mig att du kanske gillar att jobba med och för dina medmänniskor.

Självklart kan du få jobb efter gymnasiet. Sök de jobb du är intresserad av. Att jobba i affär, med administration, au pair eller andra liknande jobb är kanske något för dig och inte omöjligt att få. Det är du som sätter upp begränsningen vad gäller vilka jobb du kan söka och få. Jag tycker att du redan nu ska kolla vad det krävs för utbildning på de jobb du är intresserad av. Har du sommarjobb? Är det något du är intresserad av att jobba vidare med? Vad har du för kontakter när det gäller arbete? Föräldrar, grannar, släktingar? Visst, ska man jobba som reperatör, som undersköterska eller med matlagning är det lämpligt att ha en utbildning inom det, men inom många servicejobb krävs det att man ska vara duktig, skötsam och ha ett trevligt sätt. Då är det inte så viktigt vilket program man gått på gymnasiet, utan att man gått på gymnasiet.

Om du hör med dina äldre vänner vilket program de gick och vad de gör nu, så kanske det inte alls stämmer med det program de gick.

Något du ska tänka på är också din ålder. Arbetsgivare anställer hellre någon som fyllt 18, än någon som är yngre. Har man fyllt 18, och dessutom gått gymnasiet, är man förhoppningsvis lite mer mogen vad gäller sig själv och andra. Så de här tre åren på gymnasiet behövs för den saken.

När du sedan har jobbat något år, kanske du känner för att läsa vidare. Då vet du säkert också vad du vill läsa och kan inrikta dig på det. Tänk då också att det inte bara är KomVux som gäller om du ska läsa upp dina betyg. Det finns folkhögskolor i hela landet, man kan läsa KomVux på distans eller på kvällstid. När du bestämt dig för din framtid, ta då kontakt med studie- och yrkesvägledare för en vidare diskussion, antingen här på Ungdomsmottagningen.com eller på din hemort.

Lycka till

Visningar : 1132

Senaste frågorna

Se Alla