Arkivet "Filosofi & Poesi"

 • Novell: Vi skulle aldrig korsa samma vägar

  Övrigt Det gick en man från hyreshuset längst ner på gatan. Jag satt i mitt fönster, såg honom vandra med händerna hårt knutna om jackan. Blåsten hade tagit det bästa av både honom och världen. Det var så uppenbart och jag fick se det. Ärligt och rakt, utan att viska eller smyga på tå. Jag väntade medan kaffet bryggde sig själv. Hade ingenting emot att bara finnas till utan styrkan av närhet.

 • Frågedikt: Tillsammans

  Övrigt Vår poetiske expert Ruben har plockat ut små korta citat från sina 25 senast besvarade UM-frågor och sammanställt dem till en fin liten dikt. Kanske kan du hitta just ditt "bidrag" bland raderna?

 • Guide: Så skriver du poetiskt till din kärlek

  Artikel Finns det något vackrare än de finaste orden? Vad är det som man alltid kan gå tillbaka till, titta på och le stort åt? Jo, det är såklart det skrivna ordet. Dikten, versen eller brevet. Vill du ge din kärlek ett sånt leende? Skriv något poetiskt! Ungdomar.se ger här dig som vill göra det, men som sitter fast i klyschor och förutsägbarheter, en knuff i rätt riktning!

 • Novell: En man på ett regnigt torg

  Övrigt På ett torg står en man, han bär på osäkerhet, en känsla av trasighet, och tyngd. På ett torg står en man som väntat länge på någonting. På ett torg står en man som har ljugit för första gången för en han älskar, ljugit för att bli hel. På ett regnigt torg står en man som snart inte behöver vänta mer.

 • Dikt om falskhet

  Övrigt Flickan framför är hårt sminkad och utmanade klädd.

 • Lista: de bästa moderna svenska dikterna

  Det här är till dig som poesifantast, dig som just upptäckt att dikter kan göra massa saker som massa andra saker inte kan. Till dig som letar efter fler guldkorn att spara i ett eget poesiparadis. Till dig som vill njuta en stund och till dig som vill fly bort från verkligheten eller stanna i den och vända på den. Och om du inte alls gillar dikter borde du verkligen läsa detta.

 • Användartext: På andra sidan jorden

  Övrigt Det är fullt med löv på marken, Oktoberlöv. Orangea, röda, gula, bruna oktoberlöv. Förra året, och åren innan dess, så brukade vi stega fram här på avenyn hand i hand, det var verkligen du och jag mot världen, ingen annan.

 • Novell: Blickar tillbaks

  Övrigt När David satt på tunnelbanan på väg hem från Danderyds sjukhus den natten var han förvirrad. Han var inte ledsen, han kunde inte vara ledsen, eftersom han inte kunde förstå vad som hade hänt. Det kändes som om han inte hade några känslor, inga alls, de var som bortblåsta. Lilla söta Lina. Lina med de jordgubbsröda små läpparna som han kysste för första gången på valborg 2008, en stulen och förbjuden kyss. Lina med det små mjuka händerna runt hans ansikte, hennes stora ögon som svetsade fast honom i marken, han kunde inte röra sig när hon såg på. Lilla Lina. Lina och en rattfyllerist. Fan.

 • Användartext: Reinkarnation versus himmelrike

  Artikel Olika religioner har olika svar på frågan "Vad händer när vi kastar in handduken?" Ingen människa har hittills kunnat ge ens hyfsat övertygande indicier på vad som händer i en hypotetisk eftervärld, men det finns inget som förbjuder folk att spekulera. Man kan tycka att alla svar på frågan kan ställas lika men jag tycker att val av eftervärld är en viktig fråga man bör ställa sig. Jag skall i följande text jämföra reinkarnation med det klassiska himmel/helvete-scenariot.

 • Användartext: Transcendental Meditation

  Artikel Att folk är stressade i samhället är ingen nyhet. Det finns en uppsjö av olika sätt att behandla stress, medicinska så väl som naturliga behandlingar. En gratis och effektiv metod är transcendental meditation.

 • Ett tidsfördriv att dö för

  Övrigt En varm vind. Känslan jag får är som sammet mot min hud. Jag tar ett djupt andetag och låter mig omfamnas av vårens varma välkomnande.

 • På andra sidan sjön med musik

  Övrigt Tänk er en stad, med rätt så höga hus, en sjö med fåglar – änder, vägar, affärer och ljud.
  Men du tar bort ljuden när du sätter på dig hörlurarna.
  Du hör Arctic Monkeys - "Still take you home".

 • Tio kronor för en kyss

  Övrigt När jag går genom stan på kvällen, just som det börjar bli så där riktigt kallt, funderar jag kring kärlek medan jag följer gatustenarnas såriga yttre under mina kalla skor.

 • Kär i Känslan™ 2.0

  Krönika Tusentals, hundratusentals mjölkvita snöflingor förenas och skär sig genom en lätt vi​nterluft.

 • Alla hjärtan som slår

  Övrigt Du måste våga välja livet, för livet väntar inte. Våga säga emot, våga vara dig själv, våga hjälpa andra att må bra. Ensam är inte stark, men tillsammans är vi starka. Tillsammans kan vi klara av livet.