Magasinet

Fråga Johanna om skrivande och kärlek

FRÅGELÅDA Du kanske känner igen Johanna Schreiber från hennes sex- och kärleksspalt i tidningen Frida. Nu är hon aktuell med sin debutroman "Carlstensveckan" och svarar här på dina frågor om skrivande, kärlek och relationer!

Johanna Schreiber är 26 år gammal och är född och uppvuxen i Göteborg. "Carlstensveckan" är hennes debutroman, som inspirerats av Johannas egna somrar på olika sommarläger runtom i Sverige och Europa. Som 23-åring började Johanna skriva spalten "Fråga Johanna" om sex, kärlek och relationer i tonårstidningen Frida.

– När jag skrev "Carlstensveckan" inspirerades jag otroligt mycket av mina Frida-läsares tankar och funderingar. Jag fick hundratals mejl varje vecka av tonårstjejer som undrade allt från hur man vet att man är kär till hur man gör slut med sin bästis och hur man slipper få röda prickar på benen när man har rakat dem. Jag hoppas att "Carlstensveckan" kan inspirera tjejer och killar i tonåren att våga följa sina känslor i både kärlek och vänskap - och att de inser hur fantastiskt roligt, härligt och kravlöst det är att befinna sig precis på gränsen till vuxenvärlden.


Idag bor Johanna i Midsommarkransen i Stockholm och arbetar som nyhetsreporter på Expressen. Tidigare har hon bland annat jobbat på Aftonbladet och GT.

Nu kan du ställa frågor till Johanna här på Ungdomar.se, om allt från skrivande och författarskap till kärlek och relationer. Dessutom kan du vinna "Carlstensveckan"! Bland alla som skickar in en fråga lottar vi ut tre exemplar.

Fråga på!

24 kommentarer

 1. Avatar

  Åh, skcikade in till dig när du skrev i Frida :P 

  Hur lång tid tog det för dig att skriva boken?

 2. Hej Suffi!

  Åååh, vad kul att du skrev in till spalten :))) Saknar er FRIDA-tjejer varje dag, även om mina nya jobb - att jobba på Expressen och skriva böcker också är superroliga!

  Det där med hur lång tid det tar att skriva en bok är en klurig fråga...
  Jag skrev det som kallas för "råmanuset" - alltså första versionen av boken - på typ 4 månader. Då satt jag oftast hemma i mina föräldrars hus och skrev eftersom de har så fin utsikt och härliga altaner man kan sitta och skriva på.

  Sedan skickade jag in till några förlag - fick svar om att de ville att jag skulle ändra vissa grejer, ta bort vissa grejer och lägga till vissa grejer. Då var det bara att sätta sig ner och ändra. Igen, igen och igen! Och sedan pillade jag en hel del efter att jag fått kontrakt, då bollade jag och min förläggare idéer och så ändrade vi karaktärer, handling etc allt eftersom.

  Från dagen då jag satte mig och först började skriva till att boken fanns ute i bokhandeln tog det nästan exakt tre år. Men det beror på att det är många turer fram och tillbaka innan man får ett kontrakt (det här är ju min första bok).

  Uppföljaren till Carlstensveckan är planerad att komma ut hösten 2014 - och det är ju om drygt ett år...

  Med kärlek,

  Johanna

 3. Avatar

  Har tre frågor! :)

  1. Vilka var dina favoritböcker när du var liten?
  2. Hur gör man när man ska kontakta ett förlag?
  3. Har du läst din egen bok sedan den släpptes?

 4. Hej Sara!

  Ok - här kommer tre svar på dina tre fårgor :))

  1. Mina favoritböcker när jag var riiiktigt liten, typ lågstadiet, var typ Sune-böckerna, Tvillingböckerna och Tina-böckerna, som är skrivna av Ritta Jacobsson. En av de absolut bästa böcker jag läst är dock skriven av Agneta Eklund-Lykull och heter "Ängeln i grön klänning". Den har jag läst, tror jag, ungefär 20 gånger. Den verkar vara slut på förlaget, men du kan läsa mer om den hos Bokus.

  Sedan blev jag väldigt hooked på chick-litt typ Marian Keys, Denise Rudberg och Lisa Jewell när jag gick i högstadiet.

  Nu tycker jag att Lucy Anne Holmes är den starkast lysande stjärnan på chick-litt-himlen och har precis avslutat Dirigenten från St Peterburg av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström. Den var fantastisk!

  Jag har alltid gillat realism och lyckliga slut, snarare än fantasy och böcker man börjar grina av.

  2. När man ska kontakta ett bokförlag tycker jag att man ska tänka på följande saker:

  a) Ha skrivit, om inte hela, så åtminstone en bra bit, av din bok. Förlag går sällan eller aldrig igång på bara en idé eller ett synopsis från en ung debutant. (I alla fall är det  intrycket jag fått).

  b) Skriv ett sjukt säljigt följebrev som visar att din bok är läsvärd och att du är en spännande författare! Om du skriver en hästbok och har tävlat i ponnyallsvenskan så ska du givetvis ha med det i ditt följebrev. Om du har skrivit en bok om kärlek och nyss har fått ditt hjärta krossat - skriv det! Få förlaget att bli nyfikna på dig och din bok genom att få dig själv att låta som en lite häftigare och coolare person än du egentligen är.

  Skriv inte: typ "Böcker är mina bästa vänner, jag har alltid drömt om att bli författare". Om du inte hade drömt om att bli författare hade du antagligen inte ens skrivit ett manus, eller?

  3. Haha, ja det har jag! Dock: det kändes typ som att läsa den på datorskärmen. Trodde att det skulle kännas annorlunda. Det gjorde det inte.
 5. Avatar

  Hade du hela boken i huvudet innan dubörjade skriva eller hittade du på allt eftersom?

 6. Avatar

  tror du på kärlek vid första ögonkastet?

 7. calle: Jag hade min huvudkaraktär och karaktärerna runt omkring klara - men otroligt mycket förändrades under skrivandet, och sedan gjorde jag även en hel del ändringar efter att jag bollat idéer med min redaktör.
 8. 123456: JA! Jag blev kär i min kille första gången jag såg honom, typ. Jag tror att många blir kära vid första ögonkastet, fast de förstår det först senare. Med kärlek, Johanna
 9. Avatar


  Hej.

  Jag tycker det är jätte svårt att hitta på en början och ett bra slut, när vi ska skriva i skolan. Har du något tips ?

   

   

   

 10. Mandy: Åh, I know that feeling! Mitt bästa tips är att bara börja skriva - någonstans mitt i historien. Sedan brukar början, slut och händelser komma av sig självt. Ett annat tips är att börja skriva vid vad som inom dramaturgin kallas för "point of no return" - alltså det ögonblicket i berättelsen där huvudkaraktären i berättelsen måste fatta ett beslut som gör att han eller hon kommer få historien att gå i en ny riktning. Tänk känslan när Simba i Lejonkungen blir nedbrottad i djungeln av Nala och han måste följa med henne tillbaka för att ta tillbaka Lejonklippan från Scar, liksom. Lycka till med skrivandet!!!! Kram, Johanna
 11. Avatar

  Hej Johanna. Har du någon utbildning för att bli författare?

 12. Avatar

  jag är kär i en kille men vet inte hur ja ska göra för att han ska bli intresserad. hur ska jag göra? vet inte om jag vågar inte gå fram och snacka för han kanske inte gillar mig.

 13. Avatar

  va tkr du om kidz som stavvar såher?

 14. Avatar

  Hur blev du med i Frida?

 15. Hej Krissiis!

  Njea, skulle jag säga. Jag har pluggat litteraturvetenskap och barn- och ungdomslitteratur på universitetet (Linköpings universitet) och gått på Journalisthögskolan i Göteborg.

  Att vara författare är superkul, men betalar vare sig hyra, mat eller kläder för de flesta, så om du vill bli författare så tycker jag att du i första hand ska se till att skaffa ett gött jobb med kolleger du trivs med, där du har schysst lön och där du är ledig mycket så att du har ordentligt med tid att skriva när du är ledig.

  Kram,

  Johanna

 16. Hej ensam!

  Hmm... jag fattar, att gå fram och snacka är läskigt! Om jag vore du skulle jag adda killen på Facebook och sedan snacka lite med honom på Facebook-chatten och se vart det leder. Att chatta är grymt, tycker jag, eftersom det inte syns om du blir nervös och du får lite mer tid att tänka ut smarta frågor till killen du gillar, och smarta svar på de frågor han ställer till dig!

  Lycka tiiiiillllll!!!

  Kram,

  Johanna

 17. chrille:

  Jag tkr att dt e rätt gött m kidzzzzz som skriver stuff överhuvudtaget, men kom ihåg att dina lärare i pluggischet kanske inte tycker att det är lika f1 som jag!

 18. Hallå jes,

  Jag gjorde praktik på en tidning som heter SOLO, som ligger på samma förlag som FRIDA. Den praktikplatsen ledde till jobbet på FRIDA, som jag hade i 2,5 år. Anledningen till att jag slutade var att jag på Expressen jobbar en hel del med kriminaljournalistik, och alltså skriver om misshandelsfall, mord och våldäkter. Jag tyckte inte att det kändes solidariskt mot mina FRIDA-läsare att gräva i brott som de, hypotetiskt sett, hade kunnat vara den som blev utsatt för.

  Om du själv vill jobba på en tjejtidning som FRIDA, SOLO eller Vecko-Revyn (eller vilket annat journalistjobb som helst för den delen) så rekommenderar jag dig verkligen att skaffa en journalistutbildning. Det finns en jävla massa bloggare och annat löst folk idag som kallar sig för journalister eller skribenter men som inte har koll på viktiga grejer som jag personligen tycker att man måste kunna för att vara en bra journalist.

  Kram,

  Johanna

 19. Avatar
  Hur många böcker har du sålt?
 20. Hej Johanna!
  Jag är en brud som är riktigt jäkla pratglad, jag är spontan, kan uppfattas som flamsig och oförutsägbar på några plan/nivåer. Nu är det såhär att jag är älskar att träffa killar och dejta osv, för att träffa "den rätta" som man vill bygga något vidare med. Men eftersom jag är så.... babblig? så brukar pojkarna oftast hamna i skymundan, att jag kanske inte riktigt ger dem den sylen i vädret de kanske behöver? Jag tycker själv jag ser bra ut och det får jag höra hela tiden, men det är oftast det enda killar gillar hos mig och inget mer. Därför att jag är så extrovert person, jag hörs. Min fråga är, ska jag ändra mg, kanske lugna ner mig lite, eller är det bara att tuta och köra med min personlighet tills jag träffar någon som kan acceptera mig?
  Ps. Förlåt för en klurig fråga...

 21. random:

  Det vet man inte förrän typ i höst, eftersom förlaget först säljer böcker till bokhandeln, som sedan säljer dem vidare till kunden. Även bokförlaget liksom säljer en miljon böcker till bokhandeln, så kanske bokhandeln bara säljer 1 bok, och då kommer det ju  999 999 böcker i retur, och då har jag ju bara sålt en bok. Så jag vet inte. Men jag hoppas att det har sålts masssssor av böcker!

  Kram,

  Johanna

 22. Jillardo:

  Äh, jag är också sjukt snackig, skrikig, flamsig och gapig, både med killar och med kompisar. Det är rätt många som tycker att man är jobbig och tjötig om man är sådan, men minst lika många tycker att man är kul att umgås med. Däremot är det viktigt att komma ihåg att lyssna på andra människor även om man älskar att höra sin egen röst. Jag tror inte att någon blir kär i en person som bara pratar om sig själv, aldrig ställer några frågor och inte visar något intresse för den han eller hon pratar med. I alla fall hade jag inte blivit kär i en snubbe som var sådan.

  Världens klychigaste svar: fortsätt att vara dig själv, there's someone for everyone, jag lovar!

  Med kärlek,

  Johanna

 23. Tjenare johanna! Har haft ett förhållande med en kille (och jag är ju en kille) i en tid och här tar det slut, han har flyttat långt bort nu och vi båda vet att det inte kommer hålla. Vi behöver ju båda fysisk kontakt om vi ska vara ihop men vi ska ju fortf. smsa och så. Sista dagen vi sågs såg vi på film, höll hand och så och kändes det som att jag kunde ha gjort allt för honom, men vi att det inte funkar. Vi smsar fortf. till varandra som om inget hade hänt och jag är ju asledsen, jag kan sätta mig ner och spela ett spel men efter 5 min blir jag ledsen och stänger av. Vad ska jag göra? Jag menar att hitta någon som han är ju i princip typ omöjligt.

 24. Avatar

  Hej Johanna.

  Har du alltid velat bli författare?

  Jag tycker det är jätte svårt att skriva Noveller i skolan , har du något tips?

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!