Magasinet

Frida åkte rosa buss genom Sydamerika

ANNONS När Frida Nilson åkte med Rosa Bussarna hade hon just tagit studenten och ville ut i världen. Hon skulle resa från Rio de Janeiro i Brasilien till Santiago i Chile. Sedan var planen att hon skulle åka hem, men så blev det inte.

– Efter två månader när vi hade kommit fram till Chile mejlade jag direkt hem till mina föräldrar och bad dem om att få låna pengar. Jag ville inte alls åka hem, jag hade för roligt, så jag fortsatte med bussarna till Bolivia och Peru där jag gick Inkaleden upp till Machu Picchu, säger Frida Nilson.

Frida börjar berätta om hur det var att vandra Inkaleden. Hon berättar om tuffa bergspass och naturen tusentals meter över havet. Trots att varje dag var en utmaning blev det en av Fridas häftigaste upplevelser på resan.

– Den femte dagen väcktes vi tidigt. Det var fortfarande mörkt och utrustade med ficklampor började vi vår vandring mot solporten. Väl framme slog sig alla ner på berget och väntade på det vi alla hade hört skulle vara så otroligt. Så hände det, solen steg sakta upp över berget och strålarna lyste upp ett sovande Machu Picchu. Den gömda staden var helt folktom, inga turister hade hittat dit än. Staden badade i ljus och såg nästan påhittad ut, det var det vackraste landskapet jag sett i mitt liv.

Rosa Bussarna arrangerar äventyrsresor över hela världen, både med buss och andra färdmedel. Resorna är populära hos alla åldrar i Sverige och Norge och erbjuder ett annorlunda sätt att upptäcka världen på.

– Det är ju verkligen inte charter, säger Frida. Vi var tre bussar som åkte, med kanske 60 personer totalt. Vi åkte genom halva Sydamerika och stannade ofta i storstäder där vi bodde på hotell, men när vi var i vildmarken sov vi i bussarna eller i tält. Bussarna parkerade i en triangel och formade en innergård där vi dukade upp med bänkar och bord. Det såg ut som en liten festival.

När Frida bestämde sig för att åka med Rosa Bussarna visste hon att hon ville ge sig ut i världen på egen hand men hon ville ändå inte åka helt själv.

– Det var på många sätt min första riktiga resa, utan mamma och pappa vid min sida. Min första riktigt egna grej. Resan gjorde att jag kom närmre världen och man träffar så många olika typer av människor. Jag lärde mig att interagera med folk på ett nytt sätt och upptäckte helt nya egenskaper hos mig själv.

Har du fortfarande någon kontakt med de som du träffade på resan?
– Ja, absolut! Vi träffas flera stycken och tar Rosa Bussarna-öl ibland, skrattar hon. En tjej har jag umgåtts med jättemycket sedan dess och vi brukar fira midsommar ihop!

Nu är Frida utbildad journalist och fotograf och pluggar mänskliga rättigheter. Hon bor i Stockholm med sin pojkvän Simon. Frida har rest en del efteråt, både med sin pojkvän och ensam och säger att hon absolut kan tänka sig att åka med Rosa Bussarna igen. Helst vill hon då åka den långa Afrikaresan som går från Kenya till Sydafrika där man bland annat kan åka på safari och hoppa bungyjump vid Victoriafallen.


Vill du också åka på rosa äventyr? Besök Rosa Bussarnas hemsida!