Magasinet

Glassar som smält

LISTA  Jag minns när jag var liten, när jag använde blåa badkalsonger, knappt bottnade i mellanbassängen och när en Piggelin bara kostade fyra kronor.

Nu har det gått ett tiotal år. Jag är en ung man, klär mig i moderiktiga badshorts och dyker från femmeterssvikten med perfekt nedslag - och fortfarande finns Piggelin kvar i GB:s sortiment. Visserligen två kronor dyrare, men ändå.

Piggelin är antagligen den glassen som flest gånger har nuddat min kräsna tunga. Med ett pris som passat även den fattigaste kyrkråtta har den tuttifruttismakande isglassen blivit en av det svenska folkets absoluta favoriter. Men inte alla glassar har lyckats befästa sin position i sommarsverige. Det finns de som endast överlevt en säsong och sedan skoningslöst utrotats från landets frysboxar. Vissa nedläggningar har varit motiverade men det finns även de glassar som för alltid borde kunna köpas, öppnas och ätas – glassar som helt enkelt varit alldeles för goda för att förintas. Följ med på en nostalgitripp där några ur redaktionen listar sina försvunna favoriter. (Skribenten inom parantes)

Solero Peach & Yoghurt (André Vifot Haas)
Senast förra sommaren satt jag under den gassande solen och avnjöt en Solero Peach & Youghurt – ”den hälsosamma glassen med låg fetthalt”. Att denna inte finns med i år är skamlöst och inget annat än ett grovt tjänstefel från cheferna på GB. Man kan jämföra det med när Peter Harrysson försvann från Så ska det låta – bortsett från att Peter Harrysson varken är hälsosam eller har särskilt låg fetthalt.

Banana Joe (Erik Nahlén)
Vid den här tiden var inte utsvävningarna så stora när det gällde glass. Kom ihåg att detta var pre-lakritshallonrabarberblandningar, lussebullesandwich och andra psykade kreationer. Banan var en tillräckligt exotisk smak på en glass för att man skulle känna sig lite lagom crazy när man slängde fram tialappen på disken. Det här var en cool glass med en cool gubbe för alla coola mellanstadiepojkar. Som jag.

Igloo (André Vifot Haas)
Låt oss hoppas att den colasmakande klassikern Igloo bara har tagit en paus i ett år. För vi klarar oss helt enkelt inte en längre tid utan Igloon - den ultimata kärleksglassen. En glass man delar med någon man är mycket fäst vid. Exempelvis sin siamestvilling.

Max Skattkista (Åsa Götesson)
Okej, glassen var varken tillräckligt god eller tillräckligt speciell för att jag ska minnas vilka smaker den bestod av. Dessutom var deras logotyp lejonet ganska alldaglig och förpackningens färg tilltalade mig föga. Glassen var dock ett genidrag. Hur smart är det egentligen inte att lura barn till att köpa en glass à la kinderägget? Under glassen låg nämligen Leksaken, ofta bestående av ett ynka klistermärke eller ett jättelitet ritblock. Överraskningsmomentet kompenserade för alldaglig glass - och jag älskade det.

Solero Shots (André Vifot Haas)
Den limesmakande glassen som fick en att fullkomligt tappa andan. Bokstavligt talat alltså. För plastlocket till burken lossnade nämligen alldeles för lätt och riskerade att orsaka kvävning hos dem som skulle avnjuta glassen. Den drogs snabbt tillbaka och relanserades nästkommande år med nytt lock, men blev tyvärr aldrig någon större succé.

Gröna Grodan (Erik Nahlén)
Egentligen borde jag kanske inte uttala mig om Gröna Grodan eftersom jag knappt kommer ihåg hur den smakade, men det är mitt allra första glassminne. Jag var fyra år, jag grinade antagligen när den var slut och den gröna päronglassen rann säkert nedför mina små prinskorvsfingrar. Ögonen var dock smaskiga, gjorda av choklad.

Comico (André Vifot Haas)
Ärligt talat så saknar jag inte alls denna glass nu när jag vuxit upp och blivit gammal och tråkig. Men hade jag fortfarande benämnts som barn hade jag garanterat gråtit floder, målat mig svart och låst in mig på mitt rum. För fanns det något bättre när man var liten pojkspoling än att springa runt och ge alla vuxna nervsammanbrott genom att blåsa i den medföljande visselpipan?

Boomy (Kajsa Jonsson)
Jag brukar alltid vara ensam om att minnas denna underbara isglass, men som jag minns den. Överst jordgubbssmak med formen av en jordgubbe, i mitten citronsmak med formen av - en citron! Och längst ner på pinnen apelsinglass som såg ut som en, ja gissa! Existerade i GB's sortiment endast åren 1994 och 1995 och ändå hoppas jag att den fortfarande finns i Mr. GB's tankar. Även om du inte sålde särskilt bra, så kom tillbaka Boomy. Allt är förlåtet.

Solero Ice (André Vifot Haas)
Solero Ice kan mycket väl ha varit den somrigaste glassen någonsin. När man väl arbetat sig igenom det tjocka hallonsmakande isöverdraget möttes man av ett välsmakande inre bestående av hela jordgubbar. Det passar sig inte med några skämt i denna beskrivning för Solero Ice var seriös. Solero Ice var lyx. Solero Ice var helt enkelt fruktansvärt god.

Mister Long (Erik Nahlén)
Detta är med allra största sannolikhet den glass som har givit upphov till flest under bältet-skämt av alla. Den var visserligen god, men eftersom den var så förbannat lång var den oftast avbruten redan innan man hade fått av papperet.

Nu föreslår vi i redaktionen att ni mejlbombar de ansvariga på glassfabrikerna så vi åter får se, och smaka, våra älskade favoritglassar.

55 kommentarer

 1. Avatar
  Solero Shots var en sjukt god glass, borde komma tillbaka.
 2. Avatar
  Ni glömde Cornetto Citron! Aah, hur kan man inte sakna denna glass?
 3. Grymmt skrivet :D Solero shots var skit god, synd att den är borta :|
 4. Avatar
 5. Avatar
 6. Underbar blogg! :D
  Blir väl tyvärr tvungen att sticka över till grannen och tigga glass nu..
 7. Avatar
  Jag älskade Max skattkista när jag var liten och solero shots va sjuukt god <3
 8. Avatar
 9. Avatar
  Varför ska man göra en text om glassar? hmm...
 10. Avatar
 11. Avatar
  Folket ovan har redan nämnt de glassar jag saknar mest. ;-)

  Magnum Frosseri och Solero Shots.
  Cornetto Citron var också väldigt god.
 12. Solero shots!!
  fan.. den var ju god.
 13. Solero Peach & Yoghurt var gan godast, I miss it :(
  Och Boomy minns jag trots att jag bara var 4-5 år när glassen såldes... fan vilka minnen har lust o käka en bara för en liten nostalgitripp ^^
 14. Avatar
  Solero short kom tillbaka :'(

  Jag tyckte du glömde coca cola glassen eller var det bara ajg som gillade den? :P
 15. Boomy minns jag inte, men den låter sjukt god.
  Själv minns jag en glass som såg ut som ett spöke, med lakritsöverdrag.
 16. Bästa nyare glassen är ju klart Magnum Strawberry White..
 17. Avatar
  91:an, den finns åtminstone inte här i Finland mer...
 18. shiet vilka minnen. värsta nostalgin <3
 19. Avatar
  Solero Shots var så galet god, jag var rätt så ung när den fanns vad jag minns men ahhh så god kommer fortfarande ihåg glassen. Fan vad jag saknar den :( </3
 20. Avatar
  Åh.. Jag saknar magnum frosseri, när var det dom hade den glassen, 1-2 år sedan kanske? Give meeeeeeee <3
 21. Avatar
 22. Avatar
  ang. Solero Peach & Yoghurt .. nu finns ju Solero Mango (eller nåt sånt) istället utan tillsatt socker. den är massa god!!!
 23. Avatar
  Soleros shots var sjukt god <3
  Boomy minns jag inte, men den verkade så gullig så den vill jag ha tilbaka, bara för att.
 24. Säger bara.. Banana Joe :D Hur härligt var det inte när farfar gick och köpte två stycken- en till tvillingen, en till mej- på närmaste statoil-mack praktiskt placerade i en klassisk Gb-glasspåse innehållande två medföljande servetter.

  By the way, ingen mer än jag som saknar Magnum Ego? :D
 25. Avatar
  Jag älskade Banana Joe

  Solero shots var sommarens perfekta glass, god som fan också <3

  Blåa badkalsongerna minns jag allt för bra, hade såna i flera år :'D
 26. Avatar
  Max Skattkista ftw, har ett snart tio år gammalt klistermärke av lejonet på familijens kylskåp <3
 27. Avatar
  Max Skattkista var min favorit när jag var liten:(
 28. Avatar
  Solero shots
  verkligen illa att den försvann, den va gryym :D
 29. Avatar
  ooh, banana joe. så jävla god <3
 30. Avatar
  Banana Joe!!1 Omgz0r! Jag trodde jag var ensam om att avguda och älska den glassen.

  Vi hade en kiosk nära vårat hus som jag alltid sprang till under dagarna, och varje gång jag klev in, så tog Ali fram en Banana Joe :D

  Den enda glass jag tyckte om då. <3
 31. Max skattkista, how I miss you!!!! *gråter*
 32. Avatar
  Calippo Cola var väl borta från sortimentet ett tag, men den är nog tillbaka nu. Jättegod tycker jag!
 33. Avatar
 34. Avatar
  Solero Ice och Boomy helt klart.
 35. Avatar
  Max Skattkista!

  Men nej, nu känner jag mig gammal.
 36. Avatar
  solero shots var en god glass <3
 37. Avatar
  fast .. vart är den glassen bestående av sju chockladinklädda fötter i olika färger. Såldes typ 1996-1997
 38. Avatar
  Åååh, Boomy, Solero Ice och Igloo - kom tillbaka!

  Boomy var min Nr. 1.
 39. Avatar
  Du har ju glömt lakritspucken!
 40. Avatar
  conetto citron - puss på den,
  max skattkista, comico & solero shots helt klart bästa ever!
 41. Ahh, jag hade glömt bort solero shots, men nu väcks goda minnen upp igen! EN HELT UNDERBAR GLASS!!
 42. Avatar
  Igloo & Solero Shots & Boomy & Mister Long aaah vad jag saknar er . GB sicken förlust ni har gjort ! tillbaka med glassen om ni själv vill vara kvar då ;) !! haha snälla gör inte ens förlust till octa bort pigelin ! då dödar jag er moohahaha skoja . men alla desa glassarna jag lovar de e faktist med på min topplista av smakerna jag minns . ooh jag minns dem som igår !!
 43. Avatar
  Det finns många tattar glasser i det svensk samhället men den största tattar glassen är magnun
 44. Avatar
  Solero Peach & Yoghurt, så himmla god och solero ice helt underbar med sina frusna jordgubbar under citrontäcket!
 45. Avatar
  Men förresten kommer någon mer än jag ihåg dendär clownglassen med tuggumminäsa? Det var min favo när jag var sådär en sju år. Den kanske bara fanns på öland, förresten. Jag kommer ihåg att jag smaskade i mig sånna på semestrarna där.
 46. Boomy var UNDERBAR! Jag minns hur man råkade få en hel sån kall sorbet-frukt i munnen. Det hade varit jobbigt idag, det var förjävligt då. Satan vad jag och mina kompisar sprang som skållade idioter runt huset av hysteri när det hände, för det blev så jävulskt kallt, och ingen ville spotta ut och ge upp den. KOM TILLBAKA BOOMY!
 47. Avatar
  Älskade Boomy när jag var liten. [love]
  citerar Tobbish: KOM TILLBAKA BOOMY!
 48. Avatar
  Å Comico :o <333
  Jag fick den alltid av min mormor
  Nu tänker jag tillbaka på den gammla goda tiden ^^
  :*
 49. Avatar
  Åh, jag kommer ihåg Max Skattkista, jag älskade den och köpte den jämt och tyckte det var skitkul att äta med den där spaden eller vad det var man fick till :]

  Och Solero Shots var asgod, den borde komma tillbaka. <3
 50. Avatar
  Max Skattkista var min favorit när jag var liten, Även om jordgubb och vaniljsmaken var sjukt söt så brydde jag mig inte. Allt jag ville var att nå höjdpunkten under den :)

  Soldero Shots, frambringar mycket goa minnen.

  Solero Ice var min favorit när jag var typ sju år elr ngt liknande. Älskade jordgubbarna under isöverdraget. Den var iskall att ha i munnen, men det sket jag fullständigt i. Jordgubbarna var rena himmelriket!
 51. Avatar
  Oh, vilken underbar text.. *skickar länk till alla jag känner*
  Men.. Magnum Mandel-struten... =( Borta är den, och ingen vet varför.. =(

  Älska Glass!! XD
 52. Avatar
  Hallå, har ni glömt Magnum Double? :O Godaste eveeer! Sen älskade jag Solero Shots.
 53. "cool bits". lätt godaste glassen ever. tänker fortfarande på den ibland....

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!