Magasinet

7 tips på hur du tjänar pengar i sommar

TIPS Fick du inget sommarjobb i år? Här kommer 7 tips på hur du ändå kan tjäna sköna extrapengar i sommar!

1. Sälj dina gamla prylar

Har du en massa prylar i ditt rum som bara ligger och samlar damm? Gamla skor du aldrig använder, byxor du vuxit ur och Basshunter-skivor du inte längre lyssnar på? Samla ihop allt – fråga morsan och farsan om du kan få några grejer av dem – och anordna en loppis eller lägg ut allting på Blocket eller Tradera. Med lite tur kan du säkert skramla ihop några tusenlappar och få ett tacksamt tillskott i plånboken. 

2. Återvinn åt andra

Alla vet att det är viktigt att återvinna och sopsortera, men alldeles för få orkar släpa allt till återvinningsstationen. Gör som UF-företaget RecycleAid och åk hem till folk och hämta deras skräp. Du tjänar pengar samtidigt som du gör miljön en stor tjänst!

3. Klipp gräsmattor

Det finns väldigt många pensionärer som envist klänger sig fast vid sin villa eller radhus, trots att de inte längre orkar sköta om trädgården. Ett perfekt tillfälle för dig alltså! Knacka på och erbjud dig att klippa deras gräsmattor, beskära äppelträden och rensa rabatterna för en billig slant. Sajter som exempelvis Grannar.se och Blocket.se kan vara till hjälp när du vill hitta kunder (här kan du även hitta jobb som barnvakt, läxhjälp och en massa andra hushållstjänster).

4. Sälj ditt hår

Har du stora, svallande lockar som värmer i sommarsolen? Sälj ditt hår till en perukmakare och gör ett riktigt klipp! Du kan få rejält med tillskott i plånboken och dessutom en luftig och sval frilla. Och kanske får du även någon cancersjuk att må lite, lite bättre. 


5. Samla pant

Ett simpelt sätt att casha in lite extrapengar är att samla pant. Det kryllar av burkar och flaskor som behöver återvinnas på alla sommarfestivaler, i parker och på stranden. Tycker du det är äckligt att stoppa ner handen i en överfull soptunna är det bara att dra på dig en handske.

6. Delta i marknadsundersökningar

Det finns massvis med företag som betalar för att veta vad du tycker och tänker om deras produkter och/eller tjänster. Det går alltså att få betalt genom att göra olika marknadsundersökningar via telefon och internet. Bara googla runt så kommer du garanterat att hitta flera olika sajter. Tänk dock på att noga kolla upp vad det är för villkor som gäller, så att du inte blir lurad. Vissa blufföretag kräver att du själv betalar in en summa innan du får ut några pengar – det ska du givetvis INTE göra.

7. Uppträd på stan

Kan du spela nyckelharpa ståendes på huvudet? Trixa 10 000 gånger med en fotboll? Sluka svärd, spruta eld och gå på krossat glas? Trolla bort en kanin? Imitera Fredrik Reinfeldt, slå en dubbelvolt, sjunga Sommaren är kort baklänges, blåsa gigantiska såpbubblor … Vad väntar du på? Kila ut på gatan och underhåll folket!

Så tar du betalt för ditt jobb

Idag när ingen släpar runt på kontanter längre kan det vara lite knepigt att få betalt för ditt jobb. Tack och lov finns det smidiga appar som löser biffen. Med iZettle kan du enkelt ta betalt med kort med din smartphone eller surfplatta – allt det kostar är 2,75% av beloppet i överföringsavgift, i övrigt tillkommer inget extra. Du kan också använda exempelvis wywallet.se, som gör att andra kan föra över pengar till ditt bankkonto via sin smartphone.

Det kan också vara bra att skriva ett enkelt kontrakt innan du börjar så att du inte riskerar att bli blåst när jobbet väl är utfört. Stolpa tillsammans med din uppdragsgivare upp vad som ingår i jobbet, hur betalning ska ske och skriv under.

Så funkar det med skatt och arbetsregler

Du kan tjäna upp till och med 18 823 kronor under hela året utan att behöva beskattas för detta. Är du under 18 år finns det en del regler om vilken typ av arbete du får utföra – du hittar reglerna på Arbetsmiljöverket.se. På Skatteverkets hemsida finns mer info om sommarjobb.


11 kommentarer

 1. Plundra soprum och sälj, bra tips Galen


 2. mrman: Plundra soprum och sälj, bra tips Galen
  Det är faktiskt ett rätt bra tips. I mitt soprum ligger en full fungerande 19" plattskärm, lite tangentbord, en gamepad, ett ljudsystem (5.1), samt säkert 4-5 datorer och 500kg diverse elektronik. Av det som inte fungerar går säkert 30-40% av det att laga och sälja begagnat.  

 3. Åtta:
  Det är faktiskt ett rätt bra tips. I mitt soprum ligger en full fungerande 19" plattskärm, lite tangentbord, en gamepad, ett ljudsystem (5.1), samt säkert 4-5 datorer och 500kg diverse elektronik. Av det som inte fungerar går säkert 30-40% av det att laga och sälja begagnat.  
  Elskrot var min favo när jag var yngre. Brukade ta hem grejer från jobbets elskrot (fick ta) och sålde det på Tradera Glad
 4. man kan ju raka av håret och sälja till sånt företag i thailand som gör löshår av det =)

 5. Ska testa med  Marknadundersökning och att spara burkar tror  att  jag kommer tjäna till mig lite stålarMycket glad

 6. Avatar

  Ska man får betalt för sitt hår, får det inte vara permanentat, färgat eller förstört på annat sätt. Det måste också vara minst 35 cm långt. Vi gör peruker och andra hårprodukter. Kontakta oss så kan du få ett pris. [email protected]

 7. Avatar

  Hej!

  Som ungdom kan man sälja fröpåsar och odlingstillbehör, ger en bra förtjänst. Inga risker!

 8. Avatar

  Ett väldigt intressant ämne som jag själv är väldigt aktiv att utforska och skriva inom! Välskriven text, mer sånt här!

 9. Avatar
  Jag ska börja sälja prylar!
 10. har börjat gå ut med en grannes hund och får 100kr i veckan, säljer också tidningar på helgen. man tjänar kanske 1000kr om inte mer i månaden

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!