Magasinet

Stick iväg och gör lite skillnad

ARTIKEL  Tar du studenten i sommar? Lågkonjunktur och inte ett enda jobb i sikte? Funderingar på vad du vill studera som inte tar dig någon vart? Eller är allt du vill att få åka iväg och resa och se världen? Kanske har du hört talas om volontärarbete?

I år tar tusentals ungdomar studenten ifrån något av landets alla gymnasium och de flesta står inför en livets vägkorsning där man har olika antal vägar att ta. För vissa är valet självklart, för andra finns det en uppsjö av alternativ och för en del av oss känns det som att stå vid en återvändgränd. Ska jag vara ärlig känner jag mig som en utav dem, arbeten lyser med sin frånvaro och att studera känns inte som ett underhållande alternativ. Är du i min sits? Vill du ut och upptäcka världen och samtidigt göra lite nytta? Se nya platser, se nya människor och hjälpa några av dina medmänniskor till ett bättre liv? Du kan vara perfekt ämnad för att arbeta som volontär!

Volontär - vad är det?

FOTO: http://www.lakareutangranser.se
FOTO: http://www.lakareutangranser.se
Volontär är synonymt med både lärling och frivillig men ofta syftar ordet på människor som under en begränsad tid emigrerar från Sverige för att jobba ideellt i ett utvecklingsland. Du kan exempelvis lära ut diverse skolämnen, bygga en brunn eller informera om sjukdomar och det finns även allt från clowner till läkare utan gränser. Hur länge man volonterar är också väldigt individuellt. Det finns till exempel volontärresor där man spenderar ett par veckor inom landet och vissa uppdrag sträcker sig över ett år. När du sedan genomfört ett uppdrag kan du om ekonomisk möjlighet och önskan finns genomföra ännu fler. Vissa volontärorganisationer är politiskt eller religiöst bundna medan många är fristående. Volontärarbete finns även inom Sverige där man på något sätt stödjer människor i behov av stöd eller hjälp, men kallas då istället för frivilligarbetare.

Jag vill förändra världen - men hur?
FOTO: Mina Stiernblad
FOTO: Mina Stiernblad

Det vanligaste sättet att bli volontär är att kontakta en organisation som är verksam inom det land du vill åka till, samt motsvarar dina önskemål; kanske vill du rädda regnskog, vaccinera barn eller ge akut sjukvård. För vissa uppdrag krävs förkunskaper såsom utbildningar och kunna det inhemska språket, men inte sällan krävs det enbart att du bekostar resa till platsen du skall besöka samt diverse försäkringar. I gengäld för ditt arbete brukar organisationen bekosta mat och logi under din vistelse. Oftast finns inget övre tak för hur gammal du bör vara för att kunna genomför ett volontäruppdrag, men många organisationer kräver att du har fyllt 18 eller åtminstone 16. Det kan vara bra att innan resan förbereda sig fysiskt och mentalt då du eventuellt kommer att besöka en helt ny typ av kultur och ibland arbeta hårt. Du kan fördelaktigen lära dig mer om landets språk och samhälle.

Hur kan jag göra skillnad - och varför?
Genom att volontärarbete kan du förändra livet för flertalet människor till det bättre. Som ensam individ kan du hjälpa till att utbilda någon som sedan kan få en anställning och tjäna sitt eget levebröd, du kan se till att en hel by får rent vatten, du kan hjälpa till att förhindra att barn smittas av mässlingen eller se till att familjer får tak över huvudet. Många av länderna där volontärarbete bedrivs har blivit drabbade av krig, svält och katastrofer och då är arbete utfört av volontärer ovärdeligt. Läser man några historier skrivna av volontärer på http://www.IAL.se är det lätt att fråga sig varför man utsätter sig för något liknande. Att arbeta hårt med små medel och näst intill obefintlig utrustning - utan betalning. Ändå berättas det om hur detta är något av det bästa de någonsin upplevt. Yttranden såsom ”mina bästa veckor någonsin”, ”mitt liv hade mening och sammanhang”, ”fantastiskt roligt” och ”trots allt slit och all besvikelse så funderar jag redan på var jag ska åka nästa år” nämns.

FOTO: http://www.volontarresor.se
FOTO: http://www.volontarresor.se
Kanske kan det verka galet att slita ut sig och arbeta extremt hårt för någon annans skull – helt gratis – men de flesta volontärer kan unisont prata om hur extremt mycket de lärt sig och fått tillbaka i form av förståelse, gemenskap, kunskap och livsglädje, frånsett det konkreta man åstadkommit. Även om du inte gör någon skillnad för andra så gör du det för dig själv – och vice versa. Med volontärarbete blir världen en mer solidarisk plats.

Personligen har jag hört volontärarbete beskrivas så här: tänk att din grannes hus brinner. Det är snart övertänt och människor behöver hjälp – de kommer snart att dö. Visst skulle du väl då springa till din grannes hus och göra allt som står i din makt för att släcka branden och hjälpa de människor som just då befinner sig i nöd?

Uttrycket ”någon kan inte göra allt men alla kan göra mycket” stämmer bättre än någonsin in här. En ensam volontär kan inte stoppa all världens hunger eller bygga skolor för samtliga föräldralösa barn, men tänk tanken på om alla människor i rika industriländer hade som skyldighet att under minst ett år volontärarbete i ett land med sämre förhållanden – vilken otroligt skillnad det skulle göra. Kanske är det dags att sticka iväg och rädda världen lite?

Här nedan följer några organisationer som genomför projekt utanför Sveriges gränser som kan hjälpa dig hitta det volontäruppdrag som passar just dig:

- Volontärbyrån (http://www.volontarbyran.org)
- Volontärresor (http://www.volontarresor.se)
- Läkare utan gränser (http://www.lakareutangranser.org)
- Individuell människohjälp (http://www.manniskohjalp.se/sv/)
- Internationella arbetslag (http://www.ial.se/www/sv/start)

FOTO: http://www.volontarresor.se
FOTO: http://www.volontarresor.se

17 kommentarer

 1. Avatar
  Skulle jag kunna tänka mig att göra. [smile]
 2. Dethär är nåt jag kommer att göra i framtiden!
 3. Avatar
 4. Avatar
  Ska nog vänta tills jag har min läkarexamen, känns inte som att jag kan göra så mycket nytta än.
 5. Avatar
  Finns ju jobb om man inte e dålig^^
 6. Avatar
  Jobbar hellre ihop pengar och bygger något åt stackarna istället ;p Som en mini-Gates.
 7. @Svartarosen
  Så du menar att man inte kan göra nytta om man inte har en läkarexamen?

  Lärare, sjuksköterskor? Administrativ personal? Byggarbetare? Eller alla andra människor oavsett yrkesgrupp som kan bidra med något, inte minst vara stöd och förebilder.

  Alla kan hjälpa till, alla behövs :)
 8. Det känns som ett bra alternativ om du inte har nån aning om vad du vill göra med livet, varför slösa sitt eget liv på ingenting här i Sverige när man kan hjälpa andra personer med sin tid.
 9. heter det inte "ingen kan göra allt, men alla kan göra något"?
 10. Avatar
 11. Jag funderar på att åka på volontärsuppdrag någon gång - jag skulle vilja bygga något. Jag har en teoretisk utbildning - så om jag ska lära folk något så är det antingen matematik(jag är duktig i det) - eller så vill jag hjälpa till och bygga något.
 12. Avatar
 13. Avatar
  Detta kommer jag att göra, på ett eller annat sätt! :D
 14. Avatar
  orka att de tar betalt^^ hade man inte behövt det hade jag kunnat tänka mig att åka^^
 15. Avatar
  Kostar det inte att vara volontär?
 16. Som det står skrivet i texten:

  Vanligtvis betalar du inte för volontäruppdraget i sig utan du bekostar resa och eventuella försäkringar och vaccinationer, precis som vid vilken utlandsresa som helst. Självklart kan inte volontärbyråerna stå för detta då de inte sällan redan har en mycket knaper budget. Istället förser de dig ofta med gratis mat och uppehälle, något du annars behövt betala för om du inte åkt på uppdraget. Detta som tack för att du är villig att hjälpa till vid deras arbete.
 17. bra artikel, skulle vara kul att kunna få jobb i sitt eget land dock. Jag är arbetslös och söker jobb, kolla in mitt CV på
  eller http://www.bluemondays.se

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!