Magasinet

Trafikinspektörens bästa uppkörningstips

TIPS  Hjärtat vill bulta sig ut ur bröstet, handflatorna dryper av svett och den där sköna "jag är grym på att köra bil"-känslan är som bortblåst. Japp, vi talar förstås om uppkörningen. Och det hör till att vara supernervös. Men det går att tygla den där läskiga känslan. Trafikverkets Christer Ardenstedt har hållit i omkring 6 000 uppkörningar och ger här sina bästa tips!

Christer Ardenstedt.

Christer Ardenstedt.
1. Kom i tid.
Att sätta sig ner och pusta ut innan provet börjar är väldigt viktigt, i stället för att rusa in två minuter försenad med andan i halsen. Trafikinspektören vet att du är nervös och försöker alltid avdramatisera innan uppkörningen börjar; prata lite om hur det kommer att gå till för att du ska känna dig trygg och hinna vänja dig. Kom därför i tid så att du kan få den här informationen i lugn och ro.
– Vi vet också att en del vill prata under uppkörningen, en del vill lyssna på musik och en del vill ha det tyst – så var inte rädd för att tala om hur du vill ha det, tipsar Christer.

2. Kom väl förberedd.
Du ska ha kört så mycket att du känner att du kan det här, och glöm för allt i världen inte att träna på säkerhetskontrollen. Varje prov börjar nämligen med en säkerhetskontroll – där Christer och hans kollegor har märkt att många känner sig osäkra.
– Om du börjar med att känna “fasen, jag kan ju inte” skapar det en nervositet för hela uppkörningen och gör ofta att du presterar sämre. Så ta din bok, gå ut till bilen hemma och gå igenom steg för steg. Det kostar inte en krona och är en väldigt bra hjälp för dig!

3. Lyssna inte på skräckhistorierna.
Det finns väldigt många hiskeliga historier om hemska trafikinspektörer. Och de allra flesta är väldigt, väldigt överdrivna.
– För någon som har misslyckats kan det kännas lite pinsamt, och han eller hon försöker därför försvara sitt misslyckande genom att krydda lite, eller inte riktigt berätta allt om sin egen insats, förklarar Christer.
Därför: Slå dövörat till när du hör sådana här historier. Inspektören vill godkänna och är aldrig ute efter att underkänna någon!


4. Försök att vara naturlig.
Gör inte bara massa saker för att visa att du kan, utan gå in för att förstå vad du gör och varför. Det märks väldigt tydligt när någon gör något bara för sakens skull; det är viktigt att förstå vad döda vinkeln är och inte bara titta över axeln för att imponera på inspektören.
– Många tittar i speglarna precis hela tiden, även då det inte behövs. Försök i stället att köra naturligt utan att överdriva. Visst, du ska vara försiktig, men du måste inte stå stilla i 10 sekunder i en helt tom korsning, säger Christer.

5. Gör inte det vanligaste misstaget.
De allra flesta som kuggar gör det för att de ”tittar för nära bilen” och inte söker av omgivningen. Om du fastnar med blicken och bara koncentrerar dig på bilen framför ser du inte saker som händer i tid och det blir väldigt stressigt. Titta därför även långt bort och tänk på att ha rörlig blick. Då kan du planera din körning och blir inte förvånad när du kommer fram till en rondell med mycket trafik.

Och slutligen: Kör inte den negativa filmen där du misslyckas i huvudet, det gör bara att du blir jättenervös. Och det är ingen katastrof om du gör mindre misstag, bara helheten är bra. Om du ändå misslyckas, för sådant händer ju, så försök att lyssna på inspektörens tips och råd – för han eller hon vill hjälpa dig att klara det nästa gång!
ANNONS


1 kommentarer

  1. Avatar

    Det var inte så bra tips! avstå alkohol i trafiken!

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!