we_change

Diana har vunnit pris för sitt civilkurage

Under årets we_change-turné träffade vi otroligt många engagerade ungdomar. 18-åriga Diana Saleh från Linköping var en dem som blev extra inspirerade att göra skillnad efter vårt besök. Nu har hon tilldelats det nyinstiftade priset Ungt Kurage, som delas ut av Raoul Wallenberg Academy till ungdomar som visar mod och civilkurage genom medmänskliga handlingar!

Diana Saleh är en av fem ungdomar som tilldelats det nyinstiftade priset Ungt kurage. Hon har fått priset bland annat på grund av hennes engagemang i kampanjen ”Simma för Livet!”, som gick ut på att samla in pengar till WaterAid’s arbete för rent vatten och sanitet i några av världens fattigaste länder. För varje meter som deltagarna simmade skänktes en viss summa pengar till projektet och förra året lyckades de samla in hela 87 500 kronor till Etiopien!

Vinnarna av Ungt Kurage kommer att få möjligheten att resa till Budapest i Ungern, den plats där Raoul Wallenberg räddade tiotusentals människor under andra världskriget. De kommer att få en unik upplevelse genom en resa i Raouls fotspår och de är även inbjudna till en ceremoni i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.

Stort grattis! Vad betyder Raoul Wallenberg-priset för dig?
– Det betyder oerhört mycket. Det känns fortfarande lite overkligt. Att få ett pris för civilkurage känns… ja jag är helt mållös. Jag menar, att få ett pris i Raoul Wallenbergs anda, en person som räddade tiotusentals människor undan förintelsen. Det känns hur mäktigt som helst. Det är verkligen den finaste utmärkelsen jag har fått.

Varför är det viktigt för dig att engagera dig?
– Ja, vem ska annars engagera sig? Ifall inte vi gör det. Det är jätteviktigt! Jag tror att det är många ungdomar som tar för givet att ingen kommer lyssna på en istället för att försöka göra sin röst hörd. Sen vill jag ge en stor eloge till er på Ungdomar.se och we_change. Genom ert arbete har ni inspirerat många ungdomar att våga göra skillnad, bland annat mig!

Vad är nästa steg?
– Det får vi se! Jag tar det som det kommer. Jag har nyligen börjat plugga mitt första år på Linköpings Universitet så det är väldigt mycket intryck att smälta. Nolle-period, ny klass, nya vänner, mycket matte – en helt ny miljö med andra ord. Men det är kul!

Vad har du för tips till andra unga som vill göra skillnad?
– Om man verkligen vill så kan man göra det mesta. Så länge din handling är moralisk och osjälvisk och syftar på att hjälpa andra människor så tveka inte att ta initiativet!


Läs mer om Diana och hennes projekt här. Vill du också göra skillnad men inte vet hur så har Raoul Wallenberg Academy tagit fram 100 tips som du hittar här – bara att sätta igång!


Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!