we_change

Fallskärm på modet

INTERVJU Nike Gilager Kondakis har alltid gillat att sy om gamla tyger till nya kläder. Idag är hon erkänd modedesigner i Kenya och människor från hela världen köper hennes fallskärmsklänningar.

Det var för några år sedan när Nike, som ursprungligen kommer från Danmark men nu bor i Kenya, befann sig på en tygmarknad i Nairobis slum som hon såg en kvinna försöka sälja ett väldigt annorlunda tyg. Det var fullt med konstiga stygn och hade en stämpel där det stor ”Korean Security 1955”. Kvinnan berättade att det var en bit av en gammal fallskärm och Nike, som alltid tyckt om att skapa roliga och intressanta grejer av gamla tyger för sig och sina vänner, blev nyfiken och köpte det.
– Jag gjorde en klänning till mig själv som jag gillade och tänkte inte mer på det. Men så hade jag på mig den på lite olika fester och alla älskade den! berättar hon.

Folk undrade vem som var designern, vad den var gjord av och när Nike berättade fallskärmshistorien så ville de ha en likadan.

Idag får hon de uttjänade fallskärmarna från hela världen. När hon sedan syr om dem använder hon allt material och låter ingenting gå till spillo. Snörena gör hon tröjor av och stygnen och stämplarna på skärmarna blir en del av designen. I vintras var hon med på Fashion Week i Los Angeles och varje år gör hon turer till USA och Europa för att visa upp kläderna.

Nike gör också smycken av dött trä, som hon hittar i naturen.
– Jag tar aldrig levande trä till mina smycken. Kenyas natur är så vacker och värdefull och det känns viktigt att ta hand om den i en värld där våra skogar minskar dagligen, säger hon och påpekar också att modeindustrin är en av de mest förorenande industrierna i världen och att hon därför vill göra saker på nya och bättre sätt. Tre procent av vinsten från hennes försäljning går dessutom till att utbilda Maasaiflickor i den Kenyanska bushen.

Nike har fått mycket uppmärksamhet för sina kläder och smycken och hon tror att det är viktigt att hitta en nisch om man vill lyckas. 
– Om jag hade kommit till Kenya bara för att bli en vanlig modedesigner tror jag inte att jag hade klarat det. Idag kan man få vad som helst när som helst, det gäller att göra nåt som människor verkligen kommer ihåg, säger hon.


Om Nike

Nike är utbildad Kaospilot, en treårig internationell utbildning i entreprenörskap och kreativt ledarskap i Danmark. Det var när hon skulle göra sin praktik som hon åkte till Kenya för första gången och sedan bestämde sig för att stanna.

Foto: Charlie Grieves Cook och Mia Collis
Läs mer: kondakis.biz

Texten kommer från magasinet Heroes of Today, vars senaste nummer har producerats tillsammans med Ungdomar.se. 

2 kommentarer

  1. Häftigt! 

    Blir alltid så glad när jag får höra om folk som återvänder för att skapa nya kreativa saker. 


  2. Werjevir: Häftigt! 

    Blir alltid så glad när jag får höra om folk som återvänder för att skapa nya kreativa saker. 

    Jag håller med. Snyggt och klimatsmart ;)

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!