we_change

Jönköping! Första stoppet på we_change turnén

Nu har we_change 2016 dragit igång! Jönköping var det första av de sju turnéstoppen. Här berättar vi mer om vad som hände på plats. 

Den 4 april kickade vi igång årets turné i Jönköping. Närmare tusen gymnasieelever från hela Jönköping var inbjudna till de två dagarna på Jönköping University. Den första dagen började med att Shada-Helin Sulhav och Jonas Bane för första gången körde sin inspirationsföreläsning inför en riktig publik. I sin föreläsning berättar de om hur FN:s globala mål är en masterplan för hur vi löser många av de utmaningar världen står inför. Utifrån deras egen oro diskuterar de problem, lösningar och hur man som ung kan engagera sig för att skapa ett hållbart samhälle.

Projektets nationella samarbetspartners deltog i paneldebatter där publiken fick ställa sina tuffa och ofta kritiska frågor genom we_change appen. I panelen satt Forte, LRF, Ikea och Sida. Bonden Axel som representerade LRF fick snabbt med sig publiken genom sina ärliga och personliga svar om hur hans verklighet ser ut på gården. Han uppmanade publiken att köpa svenska produkter när de går och handlar i butikerna. Genom att göra det bidrar man både till miljön och de svenska bönderna.

Det hölls även workshops av we_change samarbetspartners i Jönköping. De som höll workshops var Ikea, Sida, WWF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Jönköping Energi, LRF och Forte. I dessa workshops jobbades det fram allt från hållbara inredningsplaner till konkreta instick från ungdomar om hur man gör Jönköping till en hållbar och häftig stad.

Workshop med Ikea

Workshop med Anna-Karin, varuhuschef Ikea Jönköping


workshop med Länsstyrelsen i Jönköpings län

Här diskuteras Jönköpings hållbara framtid med Länsstyrelsen i Jönköpings län


ROLIGA GREJER

  • Inspiratören Jonas Bane fick ställa upp på många selfies med “Andra avenyn”-fans.
  • De olika deltagande gymnasieskolorna “slogs” om vilken skola som är bäst.
  • Några tjejer som i början av dagen inte ens ville vara med avslutade dagen med att säga att de ville “gå med” i we_change.
  • Publiken fnissade och jublade när Sidas representant Sanna Leino sa “Insha’Allah” under paneldebatten som svar på frågan om vi kommer att uppnå de globala målen till 2030. 

Följ we_change på instatwitter och facebook för att ta del av de övriga turnéstoppen.

Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!