we_change

Malin skänker mackor till tiggare – tack vare we_change

När we_change besökte Göteborg i mars 2014 satt 18-åriga Malin Tallian från Ale kommun i publiken. Efter att ha lyssnat till våra föreläsare och känt den positiva stämningen under dagen blev hon så inspirerad att hon bestämde sig för att göra en insats för stadens utsatta!

Vad var det du gjorde?
– Jag bestämde mig för att fråga skolans café- och köksmästare om överblivna bullar och mackor på fredagar. Vanligtvis slängs allt som blir över, vilket jag tycker känns fel när så många går hungriga. Köksmästaren sa ja, så varje fredag när det finns något över delar jag och min pojkvän ut baguetter, frallor och bullar till tiggare som sitter på Göteborgs gator.

Varför är det viktigt för dig att hjälpa utsatta människor?
– Det är viktigt att hjälpa andra människor för att jag själv är människa. Jag är inte mer värd för att jag har rena kläder, mat varje dag samt ett hem att känna mig trygg i. Jag hade lika väl som dom kunnat hamna på gatan om förutsättningarna varit hemska för mig.

Det är ju många som vill förbjuda tiggeri. Vad har du att säga till dem?
– Tänk till. Verkligen innerligt. Jag blir inte arg, bara ledsen, när jag hör att folk vill förbjuda tiggeri. Att folk kan känna sån avsky för någon som har mindre än ingenting. Ger dom dig dåligt samvete? Kanske är det för att det är jobbigt att inse att vi lever i fantastisk lyx medan de lever i total misär? Men känn ingen avsky för dem, de kan lika lite som du hjälpa att livet är orättvist.

Har du något tips till andra unga som också vill engagera sig men som inte vet hur?
– Gör det inte så svårt! Leta efter småsaker som kan förgylla andras vardag. Fråga ställen som har matrester av något slag om du kan få ta resterna och förklara din anledning. Våga ta steget att faktiskt sträcka ut din hand på riktigt. Våga le till de som sitter på gatan och våga visa att du bryr dig!


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på [email protected]!


Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!