we_change

Sydafrikanskt vardagsliv lockade Ebba

ANNONS Varje år åker 10 000 ungdomar från all världens hörn på ett studentutbyte med AFS. Under 10 månader provar de på hur det är att leva vardagslivet i en annan kultur. 

Ebba Sang är en av dem. Innan hon 2009 bytte svenskt gråslask mot stekande sol i norra Sydafrika hade hon inte riktigt hittat sin grej. "Nyfiken var jag absolut", säger hon, "men lite mer 'mellanmjölk' och jag gick gärna samma väg som mina kompisar". Efter sitt år i Sydafrika menar Ebba att hon fortfarande har kvar sin nyfikenhet men att hon själv väljer vägen.
– Jag har också blivit mer ödmjuk, öppensinnad och målmedveten, berättar Ebba. 

Ebba åkte iväg med stora ambitioner att förändra världen. Engagemanget har alltid funnits där – oavsett om det gällt scouterna eller studierna. Redan som barn var Ebba medveten om orättvisor och skillnader i världen och berättar att hennes mamma forskade om apartheid på 1980-talet. Sydafrika har alltså funnits med under lång tid och då hon själv fick möjligheten att åka dit för fyra år sedan tvekade hon inte. Precis som många andra tänkte Ebba nog ändå att apartheid var förlegat och att det fanns en vilja till samförstånd och respekt. Men så var det inte riktigt. 

– Jag hade nog trott att utvecklingen kommit mycket längre. Det finns ingen drivande kraft – varken hos politikerna eller folket – och det är något jag får förklara för mina vänner i Sverige. Det finns ingen ömsesidig respekt och det är ganska konstigt. Barn går ju i skolan tillsammans men det är föräldrarna som är djupt rotade i apartheid. Så jag kände en hopplöshet för jag kan ju inte påverka som utbytesstudent, resonerar hon. 

Frustrationen och uppgivenheten att inte kunna påverka samhället syns i Ebbas ögon. Men även om hon har ett kluvet förhållande till samhället så hon älskar Sydafrika. I skolan pluggade hon Life-Orientation, fysik, biologi, matte och engelska. Förutom engelska lärde hon sig afrikaans som är det andra stora språket i Sydafrika. 

Ett hållbart samhälle innebär att ingen grupp missgynnas och allas rättigheter är lika viktiga. Ebba pratar engagerat om hur viktigt det är med rätten till utbildning. Alla ungdomar får gå i skolan.
– Sydafrika ser utbildning som det bästa sättet att lyfta nationen. Utbildning är viktigt, och man ger stipendier till de som vill studera vidare men inte har råd, menar Ebba. 

Idag pluggar hon på KTH i Stockholm och är just nu mitt uppe i repetitionerna för spexet, där Ebba spelar en av huvudrollerna. Engagemanget för samhällsfrågor är fortfarande stort och Ebba vill vara med och påverka. I framtiden kan hon bland annat tänka sig att arbeta med miljöfrågor. Att arbeta i Sydafrika lockar också, men då snarare som aktivist – för att verkligen kunna få vara med och förändra. 
– Jag älskar ju trots allt det landet, säger Ebba och ler.


Är du också nyfiken och sugen på att prova på att bo i ett annat land? Vill du plugga i ett annat land och uppleva deras kultur? Kontakta AFS på 08- 406 00 00 eller surfa in på AFS.se. Kanske är det du som tar flyget till ett av världens hörn 2014?