we_change

Vegetariskt i skolan

INTERVJU På Spykens gymnasieskola i Lund serveras det inget kött en dag i veckan. Initiativet kom från en grupp elever som ville göra maten mer hälsosam och klimatsmart.

De flesta elever var positiva när den köttfria dagen infördes. Men inte alla. Vissa ville ha tillbaka köttet och hängde upp protestlistor i matsalen.
– Men vi anordnade en miljövecka och tog in föreläsare som informerade om köttkonsumtionens konsekvenser. Och ju mer insatta folk blev, desto mer ebbade motståndet av, säger Felicia Kindeberg, en av de elever som drev fram initiativet om den köttfria dagen.

Redan innan Felicia Kindeberg började gymnasiet hade idén kommit upp bland några elever som ville göra maten mer hälsosam och miljösmart. Inspirationen kom från kampanjen Köttfri måndag som idag finns i många olika delar av världen. Foto: Privat.

Felicia räknade lite på hur mycket nötfärsen i en skollunch bestående av spagetti och köttfärssås på Lunds fyra kommunala gymnasieskolor påverkar miljön och kom fram till att det kan bli lika stora växthusgasutsläpp som 88200 km bilåkning och kräva 5,6 miljoner liter vatten.
– Även om det är räknat på ett ungefär visar det på hur stor skillnad en köttfri lunch kan göra. Tänk då om man inte bara äter vegetarisk lunch utan skippar köttet hela dagen och tänk om alla gymnasieskolor i Sverige hade gjort det! säger hon.

Själva organiserade Spykens elever sig genom miljörådet på skolan och samarbetade även med elevrådet för att få skolledningen att nappa på förslaget. 
– Hade någon av oss kommit ensamma och sagt att vi ville ha en köttfri dag i veckan hade de antagligen inte lyssnat, men nu när vi var många och pålästa var de väldigt positiva, säger hon. 


Fakta om kött

18 % av världens växthusgasutsläpp, mer än världens alla transporter tillsammans, kommer från köttindustrin. Dessutom upptas 70 % procent av världens jordbruksmark av djurhållningen. För att producera 1 kg nötkött krävs det upp till 15 000 liter vatten. Världscancerfonden rekommenderar att man maximalt äter 300 gram rött kött per vecka, idag äter vi ca 180 gram om dagen.

Källa: FN:s jordbruksorgan FAO, Världscancerfonden, Livsmedelsverket 


Felicias tips till dig som vill skapa förändring på din skola

”Starta en miljögrupp! Vi i miljörådet på Spyken har under det senaste året gjort en massa roliga saker. Vi har anordnat klädbytardag, haft miljödebatt med lokalpolitiker, skickat cyklar till Sydafrika och så har vi haft en halloweendag då vi släckte ner i korridorerna en hel dag för att spara el.” 


Krångligt med vegetariskt?

Gör som cirka 20 000 andra och gilla Vegetarisk veckomatsedel på Facebook. Varje vecka får du nya enkla recept att välja mellan. Allt från ”latmaskens pyttipanna”, kryddig korvstroganoff och kikärtsgryta, till pasta med svarta bönor, turkisk vegoburgare och chili sin carne. Välj ut din favorit och börja med att byta ut köttet en dag i veckan. 

Vill du inte laga maten själv kan du ladda ner gratisappen Vegman som letar upp närmaste vegetariska matstället åt dig.


Texten kommer från magasinet Heroes of Today, vars senaste nummer har producerats tillsammans med Ungdomar.se. 

Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!