we_change

​we_change challenge 2016

We_change challenge är en tävling där du kan vinna 15 000 kronor till att förverkliga din idé! Vi vill utmana och uppmuntra dig att ta tag i de hållbarhetsfrågor som du brinner för. Hur kan du göra din skola eller stad mer hållbar?

2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. Genom de här 17 målen ska vi tillsammans uppnå tre fenomenala saker: utrota extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen samt tackla klimatkrisen. Det kanske låter som stora omöjliga saker att uppnå men om vi alla bidrar så kan det faktiskt gå. Genom att börja agera lokalt kan vi skapa förändring globalt.

Vi omges av massa utmaningar som gör vårt samhälle mindre hållbart. Klimatförändringar gör så att människor måste fly sina hem, tjejer med samma jobb som killar får mindre betalt, krig runt om i världen försätter miljontals människor på flykt, människor blir förtryckta på grund av sin bakgrund och vi förbrukar jordens resurser i ett så högt tempo att den inte längre varken hinner eller orkar med. Detta är bara några exempel och du har antagligen något som du tycker är ohållbart på din skola eller i din stad. Genom att identifiera det du vill ändra på och aktivera dig kan du vara med och bidra till att förändra och förbättra världen. Du kan vara med och skapa den framtid du har rätt till!

De globala målen handlar om att skapa rättvisa och långsiktighet i samhällen världen över, såväl i din stad eller skola som i Addis Abeba, Rio de Janeiro, Shanghai, Tingsryd eller Reykjavik. Därför vill vi utmana och uppmuntra dig till att aktivera dig för att skapa en bättre värld. We_change challenge möjliggör för dig som är gymnasieelev att skapa förändring och samtidigt tävla om att vinna 15 000 kr till att genomföra ditt projekt.

Vi är övertygade om att du sitter på innovativa och spännande lösningar på de här utmaningarna. Därför vill we_change-teamet veta vad just du vill förändra och hur. Alla utmaningar och lösningar, stora som små, är viktiga och kan tillsammans bidra till en större förändring. Vad vill just du förändra på din skola eller i din stad?


Så här tävlar du:

Börja med att identifiera vad du vill förändra och hur du kan lösa utmaningen på bästa sätt. Ta därefter fram en projektplan (max 10 000 tecken) där du beskriver hur du tänker angripa utmaningen som innehåller:

  • Projektbeskrivning (vad vill du förändra och hur?)
  • Vilket av FN:s 17 globala mål bidrar ditt projekt till?
  • Tidplan (från start till avslut)
  • Budget för hur du ska använda de 15 000 kr
  • Plan för att marknadsföra projektet
  • Inkludera gärna bilder på dig/gruppen och ert arbete


När du har sammanställt detta skickar du in ditt bidrag till [email protected] Märk mailet we_change challenge och svara på följande:

Gruppnamn (vad ni/du vill kalla er)
Medlemmarna i gruppen (om ni är flera)
Mail (där vi kan nå dig/er)
Telefonnummer (där vi kan nå dig/er)
Vilken stad du bor i
Din skolas namn


Sista dag att lämna in ett bidrag är den 1 december 2016!


Du tävlar om:
15 000 kr till att starta upp eller genomföra ditt projekt.
Plats på ett bootcamp för sociala entreprenörer. Där du under en heldag får lära dig grunderna för att bli en framgångsrik social entreprenör och efter heldagen är du/ni med i ett nätverk som träffas och peppar varandra till att förverkliga sina idéer. Arrangör och grundare av bootcampet är Ashoka och Raoul Wallenberg Academy. 


Här kan du läsa mer om tävlingsregler, deltagande städer, bedömningskriterier m.m. Har du frågor om tävlingen går det bra att maila oss på [email protected]

Lycka till!

/we_change-teamet


We_change challenge möjliggörs genom we_change samarbetspartners:
Sida, Ikea, Forte, Sparbanken Syd, Lantbrukarnas riksförbund, Jönköping Energi, Rosendal fastigheter, Länsstyrelsen i Jönköping län, Akademiska hus, Findwise, WWF, Skövdebostäder, Uppsala kommun, Linköping kommun, Skövde kommun och Göteborgs stad.
Dessa aktörer tror starkt på ungas förändringskraft och har därför valt att stödja tävlingen.


Följ oss på: Facebook | Twitter | Instagram