we_change

we_change

Tre sätt att rädda världen på

Det finns tre sätt att rädda världen på. Du kan antingen uppfinna något, förnya något eller skapa en kampanj för att informera andra. Letar du efter inspiration? Kolla på filmen och se vad andra unga har gjort!

 • Så här uppnår vi de globala målen

  Kan vi utrota hunger och fattigdom, stoppa klimatförändringarna och uppnå jämställdhet till 2030? Världens ledare tror det! Michael Green, social utvecklingsexpert berättar om hur vi kan uppnå detta och skapa en bättre värld.

  Redaktionen     0
 • De globala målen

  FN:s 193 medlemsländer antog under hösten 2015 en handlingsplan för hur vi skapar en hållbar planet 2030. Nu börjar det globala arbetet med att sprida information om rättvisa och långsiktighet i samhällen världen över.

  Lucella Bergström     0

Dom förändrar!

 • 17 år och arrangör av TEDxYouth Stockholm

  För några veckor sedan arrangerade TEDxYouth Stockholm sitt första event på Fryshuset i Stockholm. Ungdomar.se var där och inspirerades av de unga föreläsarna och framförallt av Negin Azimi, världens yngsta TEDx arrangör.

  Lucella Bergström     0
 • Siavosh samlar ungdomar mot rasism

  Från en strulig uppväxt med ofullständiga skolbetyg till Raoul Wallenberg-priset och ett personligt möte med president Obama. Med sin förening Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet har 23-åriga Siavosh Derakhti äntligen hittat rätt i livet!

 • ​Malik hjälper barn och unga att hitta rätt i studielivet

  Läxhjälp kan vara väldigt dyrt och studievägledare finns oftast bara tillgängliga under skoltid. Men i Malmö kan alla barn och ungdomar få studiecoachning helt gratis på kvällar och helger – allt tack vare 23-åriga Malik Chaudhry och hans vänner i föreningen Reacta Malmö!

 • ​Felicia vill ändra bilden av förorten

  Med sitt företag OhSnap! Sweden vill 21-åriga Felicia Margineanu stärka unga tjejer och ge dem mer plats i samhället. Hon ligger även bakom kampanjen #förortenimedia som ska förändra medias bild av förorten!

 • För Sergo är det viktigt att hjälpa andra

  19-årige Sergo Tadevosyan från Motala ville göra något för att hjälpa de tyfondrabbade i Filippinerna förra året. Så han anordnade ett välgörenhetslopp och samlade in över 12 000 kronor. Och i somras drev han dessutom ett företag där en del av vinsten gick till katastrofoffer i Balkan!

Artiklar och inspiration

 • Framtidens mat?

  Allt vårt köttätande förstör vår planet och maten räcker inte heller till alla. Hur ska vi lösa problemet? Bli vegetarianer allihop? Kanske inte...

  Lucella Bergström     1
 • Ungas röst i Paris

  Klimatmötet i Paris kickstartades under måndagen med över 150 stats- och regeringsledare som inledningstalade. Media hårdbevakar men var är det unga perspektivet? Vi breddar bevakningen och kollar läget med en av de unga svenska delegaterna.

  Lucella Bergström     0
 • Klimatmötet är igång!

  Nu har världens ledare samlats i Paris för den stora klimatkonferensen, COP21. 150 stats- och regeringschefer är på plats för att diskutera miljö- och klimatfrågor. Här får du en kort introduktion till mötet och tips på hur du kan följa förhandlingarna.

   

  Lucella Bergström     0
 • Ekologisk hållbarhet med Annika Hagberg

  Vad tänker ni på när någon säger ekologisk hållbarhet? Källsortering? Ekologisk mat? Här berättar Annika Hagberg mer om vad ekologisk hållbarhet innebär och varför det är viktigt för oss att ta tänka på det. 

  Redaktionen     0
 • ​Ekonomisk hållbarhet med Kristina Boo

  Ekonomisk hållbarhet är kanske den delen av hållbar utveckling som vi pratar minst om. Här reder Kristina Boo ut begreppet och delar med sig av tips på hur man som ung kan påverka den ekonomiska hållbarheten. 

 • Vad i hela världen är hållbar utveckling?

  Hållbar utveckling är ett knepigt begrepp som används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder det egentligen? Tillsammans med Kristina Boo och Annika Hagberg kommer vi att göra en djupdykning i hållbar utveckling. Men först ska ni få en kort intro till begreppet.

  Lucella Bergström     0
 • ​På uppdrag: Wilderness festival i England

  Som medlem i hållbarhetsnätverket Futureperfect blev Ungdomar.se medbjudna till den engelska festivalen Wilderness Festival för att bland annat berätta om we_change. Här kommer en kort festivalrapport!

  Evangelina Lindberger & Sofia Lindman     0
 • Vi måste kämpa tillsammans!

  Egentligen är det simpelt. Du kan vara anledningen till att någon blir sedd. Du kan vara anledningen till att någon är glad idag. Grundstenarna i allt vi gör ligger i oss själva och de små sakerna vi gör i vardagen är de som gör den största skillnaden!

  Sofia Lindman     1
 • Varför lever du?

  VIDEO Varför gör du det du gör? Varför vaknar du på morgonen, varför går du till skolan, varför lever du? Milad Mohammadi, inspiratör och omskakare på we_change, ställer de svåra och viktiga frågorna.

  Ungdomar.se     0
 • Sydafrikanskt vardagsliv lockade Ebba

  ANNONS Varje år åker 10 000 ungdomar från all världens hörn på ett studentutbyte med AFS. Under 10 månader provar de på hur det är att leva vardagslivet i en annan kultur. 

  Johanna Jers, AFS     0
 • Cykelkärran full med sopor

  ARTIKEL Att källsortera är viktigt men inte alltid kul. Därför startade fem klasskompisar företaget RecycleAid UF. För en liten summa pengar kommer de hem till dörren och hämtar det som ska sorteras och slängas.

  Sophy Elevall     0
 • Unga samarbetar för hållbarhet

  INTERVJU  Många unga är oroade över sin framtid och vill agera på olika sätt. Ändå har det inte funnits en plattform i Sverige som sammanför alla hållbara ungdomsinitiativ. Tills nu.

  Sophy Elevall     0
 • 5 tips för schystare kläder

  TIPS Klädbibliotek, swopping och second hand. Här får du tipsen till en garderob med gott samvete.

  Sophy Elevall     0
 • Festival som projektarbete

  INTERVJU  Louise Lindén älskar musik och bryr sig om miljön, så varför inte göra en festival som projektarbete i skolan? Nu har Live Green blivit ett årligt evenemang i Karlskrona.

  Sophy Elevall     0
 • Det är inte dig det är fel på

  KRÖNIKA När jag växte upp var det mycket som gjorde ont i mig. Något som så småningom gjorde hela livet till ett nattsvart mörker. Jag var fel, ful och misslyckad, passade inte in, hatade allt som var jag och skar mig över hela min kropp.

  Sophy Elevall     3
 • Livs levande vägg i skolan

  ARTIKEL Deras skola har inte bara uteslutande vegetarisk mat. Nu har den även en stor, grön, elevplanterad vägg, som ska förbättra luften, minska stressen och få människor att må bättre.

  Matilda Bjerlöw     0
 • "Snälla människor skrattar oftare"

  INTERVJU En av Sveriges mest produktiva komiker, som du kanske känner igen från bland annat Morgonpasset och Extra Extra, svarar på våra frågor om världen.

  Sophy Elevall     0
 • Du spelar roll!

  VIDEO "Hur kan lilla jag bidra?" Miljöprofessor Johan Rockström och fotograf Mattias Klum berättar hur viktig just du är för planeten!

  Redaktionen     4
 • Är vi körda?

  INTERVJU Vad innebär det här med klimatförändringar egentligen och kan vi verkligen lita på forskarna? Professor Johan Rockström svarar på våra frågor.

  Sophy Elevall     3
 • Alvas kamp för skogen

  REPORTAGE Kan en artonårig tjej hindra ett gruvbolag från att skövla en skog? Kan hon samla ihop hundratals människor för att protestera, få maskinerna att vända och beslut att upphävas? Ja, Alva kunde.

  Sara Brinkberg     4
 • Fallskärm på modet

  INTERVJU Nike Gilager Kondakis har alltid gillat att sy om gamla tyger till nya kläder. Idag är hon erkänd modedesigner i Kenya och människor från hela världen köper hennes fallskärmsklänningar.

  Sophy Elevall     2

we_change 2016

 • Global Goals Grill 2016

  Clara Henry, Jonas Bane, massa ministrar, inspiratörer och Maxida Märak! Missade du Global Goals Forum? Lugn du kan se hela konferensen här. Den 5 oktober arrangerade we_change och ungdomar.se en fullspäckad konferans med UD och Sida som vi kallade #FirstGeneration Global Goals Forum. Syftet med dagen var att inspirera, engagera och aktivera unga i arbetet med att uppnå FN:s globala mål. 

  Redaktionen     0
 • Vinnare av årets eldsjäl 2016

  Fem inspirerande unga nominerades, omröstningen på Ungdomar.se var öppen i en vecka, över 1200 unika röster kom in och nu har vi en vinnare av Eldsjälsutmärkelsen 2016. 

  Lucella Bergström     0
 • Jonas Bane om we_change 2016

  För femte året i rad har we_change varit ute på Sverige-turné och mött tusentals ungdomar för att ge dem inspiration och en plattform att göra sina röster hörda i frågor som rör hållbar utveckling. I den här texten delar inspiratören Jonas Bane öppet med sig av sina reflektioner från årets turné. 

  Jonas Bane     0
 • "Ungas val kommer att forma samhället"

  När we_change-turnén gjorde ett stopp i Stockholm deltog klimat- och miljöminister Åsa Romson för att träffa gymnasieungdomar från hela Stockholm och diskutera hållbarhetsfrågor.  

  Lucella Bergström     0
 • Sommarläger om FN:s globala mål

  Inom de kommande 15 åren ska tre fantastiska saker genomföras i världen. Extrem fattigdom ska utrotas, ojämlikheter och orättvisor ska minska och klimatkrisen ska lösas. I september 2015 klubbade FN:s generalförsamling därför igenom 17 Globala mål för hållbar utveckling. För att målen ska bli verklighet för alla människor, i alla länder, överallt, måste alla jobba för att det ska hända - och i det arbetet är DU viktig!

  Redaktionen     1
 • Hur förbättrar vi världen?

  Under februari gjorde vi en enkätundersökning på Ungdomar.se där vi kollade hur unga ser på hållbar utveckling, engagemang och ansvar. Kanske var du med och svarade på enkäten? Här kan du ta del av resultatet.

  Redaktionen     0
 • Tillsammans skapar vi förändring

  För att kunna genomföra we_change har vi flera samarbetspartners med oss i projektet. De har alla valt att medverka för att de tar hållbarhetsfrågor på stort allvar, är ledande inom sitt respektive område och för att de ser vikten av att inkludera unga i processen att ställa om till en mer hållbar värld.

  Redaktionen     0
 • Tema we_change 2016

  Under we_change 2016 kommer vi att fokusera på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Läs mer om årets tema här.

  Lucella Bergström     0
 • ​Inspiratörer we_change 2016

  Vi kan nu stolt presentera årets we_change-inspiratörer, skådespelarna Shada-Helin Sulhav och Jonas Bane. Läs mer om inspiratörerna här.

  Lucella Bergström     0

we_change 2017

 • ​Inspiratörer we_change 2017

  Säg hej till årets inspiratörer för we_change, Evyn Redar och Björn Fondén! Tillsammans ska de inspirera och inkludera unga runt om i Sverige i arbetet med hållbar utveckling.

  Lucella Bergström     0
 • .

  We_change

  We_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Under 2017 är vi återigen ute på turné tillsammans med våra samarbetsaktörer och inspiratörer för att diskutera hållbarhet utifrån FN:S 17 globala mål. Det hålls workshops och över 5 000 gymnasieelever får verktyg för att påverka samhället till det bättre.

  Ungdomar.se     1