we_change

Denise gör armband för att minska ungas psykiska ohälsa

I ett års tid låg 20-åriga Denise Jansson från Stockholm inlåst på en psykiatrisk mottagning för självskadebeteende och självmordstankar. Men hon lyckades vända sina destruktiva tankar och idag kämpar hon för att fler unga ska få stöd och hjälp i tid!

När Denise Jansson var nio år skilde hennes föräldrar sig. Denise, som ofta var retad och ensam i skolan, tog det väldigt hårt. Hon började må dåligt, utvecklade borderline och fick en konstig relation till mat. Året då hon fyllde 17 rasade allt totalt.
– Hela mitt liv har jag varit en tjej som bara kör på och till slut fick jag en ansiktsförlamning på grund av inre stress, säger Denise Jansson. Jag mådde sämre och sämre, började skada mig själv och fick självmordstankar.

Denise blev så småningom inlagd på en låst psykiatriska avdelning. Hon flyttades fram och tillbaka mellan olika avdelningar i ett år innan hon fick komma till ett behandlingshem i Småland. Det blev hennes vändning.
– Där inne började jag göra armband med texten “Always Choose Life” och det blev som terapi för mig. Jag har alltid haft den där drömmen om att göra skillnad och nu när jag själv visste vilket helvete psykisk ohälsa är så ville jag verkligen göra något för andra. Meningen “Always Choose Life” har jag tatuerat på min handled som en påminnelse till mig själv, och jag började tänka att det förmodligen är fler som behöver den påminnelsen. Att göra armbanden blev ett sätt att distrahera tankarna samtidigt som jag gjorde en bra sak för andra.

Har skänkt 20 000 kronor till Föreningen Tilia

Denise började sälja armbanden på nätet och bestämde sig för att ge all vinst till Föreningen Tilia, som arbetar med att stötta ungdomar med psykisk ohälsa. Idag har hon samlat in 20 000 kronor till föreningen, som bland annat erbjuder stödchatt, mentorer och aktiviteter för unga som mår dåligt.
– Jag önskar att jag själv hade fått den hjälpen redan när jag började må dåligt, då hade det förmodligen inte gått så långt som det gjorde. Att ta kontakt med Tilia är bland det bästa jag någonsin gjort.

Vad har du för råd till andra unga som mår dåligt men som skäms över det eller av annan anledning inte vågar söka hjälp?
– Att ta steget att be om hjälp kan kännas jätteläskigt men efter att man har gjort det så känns det oftast enklare. Jag får ofta höra att jag inte är tillräckligt sjuk för att få hjälp men det spelar ingen roll hur dåligt man mår för att kunna söka hjälp, den viktiga delen är att man mår dåligt. När jag hade vågat ta steget och berättat för min mamma om hur jag mådde så kändes allt lite enklare och hon kunde hjälpa mig att hitta en vårdkontakt. Vågar man inte prata med anhöriga så finns det jättebra föreningar som till exempel Tilia. Jag tror att det första steget är att be om hjälp och acceptera situationen för att sen kunna börja jobba mot att må bra.

Viktigt att prata om psykisk ohälsa

Att vara öppen med hur hon har mått och hur hon mår är en självklarhet för Denise. Hon bloggar om sitt mående och har även ett välbesökt Instagramkonto.
– Psykisk ohälsa är inget man väljer själv men ändå är det många som skäms över att de mår dåligt, säger Denise. Jag tror verkligen att det behövs mer kunskap om hur det är att leva med psykisk ohälsa för att bland annat minska tabun och kunna rädda fler liv. Att prata om det tror jag bidrar till att fler inser att dom inte är ensamma och att fler vågar be om hjälp.

Hur ser ditt liv ut idag?
– Mitt liv består nu av helt vardagliga saker och jag är så glad att jag överlevde. Att nu kunna flytta hemifrån, plugga till undersköterska, träffa kompisar när som helst, hjälpa till med Tilia och även leva ett liv utanför sjukhusets väggar är helt fantastiskt. Många inom vården trodde att jag skulle få leva med det destruktiva typ hela livet men jag valde att kämpa för att kunna motbevisa dom och det är verkligen värt det. Nu så njuter jag av att verkligen kunna leva och inte bara överleva.

Denise hoppas dessutom på att kunna utveckla samarbetet med Tilia:
– Just nu håller vi på att planera framtiden för Always Choose Life-projektet och eventuellt kommer vi att ta fram fler saker utöver armbanden. Jag vill så gärna att fler ska kunna få stöd av Tilia – dom har räddat mitt liv!

Du kan köpa Denises armband genom att klicka dig in på hennes hemsida eller skicka iväg ett mail till [email protected]

Vill du också komma i kontakt med Föreningen Tilia? Du hittar deras hemsida på Foreningentilia.com! Annso och Madde från Tilia svarar dessutom på frågor i vår Stöd & Svar-panel.


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på [email protected]!


1 kommentarer

  1. Avatar

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!