we_change

Sofia driver en rapkör för unga tjejer

We_change-inspiratören Sofia Lindman, 19, ville göra något åt samhällsklyftorna, den avstannade jämställdhetsdebatten och den mansdominerande hiphop-branschen. Så hon startade GeniusRAP – en rapkör för unga tjejer!

19-åriga Sofia Lindman var en av våra inspiratörer under we_change-turnén 2014. Tillsammans med Milad Mohammadi stod hon på scen inför mer än 6 000 gymnasieelever och berättade bland annat om vikten av att våga tro på sig själv. 

Men Sofia är inte bara en förträfflig föreläsare – tillsammans med sin vän Beatrice Björk har hon även startat organisationen GeniusRAP.
– GeniusRAP är en rapkör för unga tjejer, en plattform där de får mötas med musiken, säger Sofia Lindman. Vi inspirerar tjejer att ta den plats de vill ta och höja sina röster i en mansdominerad bransch. De får jobba med sig själv och sin självkänsla och gruppen finns där för att stötta och uppmuntra.

Vad fick er att starta rapkören?
– Vi var trötta på att vara frustrerade. Över orättvisor, samhällsklyftor, psykiska ohälsan som bara ökar, jämställdhetsdebatten som ofta stannar som just en debatt... Vi var också snackare, men förstod att något måste hända, någon måste agera. Och rappen i Sverige började bli lite ”farlig”, kvinnliga akterna började ta mer och mer space. Då slog det oss: vi måste kombinera det kreativa, rapmusiken och kören för att höja våra röster och visa på vikten av att göra det tillsammans.

Vad har du för tips till andra unga som vill starta egna projekt men som kanske inte vågar ta steget?
– A och O är att omringa sig med rätt personer. Alltså personer som peppar och tror på dig. Om du är i det stadiet där du tvivlar, vill bolla idéer eller bara behöver den där extra peppen, släng gärna iväg ett mejl till mig så lovar jag maximal med pepp och ett schyst bollplank att bolla idéer med! [Sofias mail hittar du lite längre ner.]

Har du själv brottats med självtvivel?
– Ja, ofta. När en måste bevisa att man är tillräcklig och har kompetens nog. Det är en del av resan antar jag. Tror det är viktigt att inte se negativa tankar om sig själv som ett nederlag utan som en del av processen. Det finns inte en enda människa som inte tvivlat på sig själv. Men jag tror också återigen att det handlar om att ha ett bra crew som kan påminna dig hur bra du är, om du skulle glömma det. 

Hur ser framtidsplanerna för GeniusRAP ut? 
– Vårt mål är så klart att utveckla konceptet globalt. Inte bara starta fler körer utan också skapa möten och utbyten mellan körerna. Ju fler perspektiv, desto starkare budskap och ju fler tjejer som vågar ta plats desto starkare och större blir ringarna på vattnet! 

Om du vill veta mer om GeniusRAP kan du kila in på deras Facebooksida. Du kan också maila Sofia direkt på sofialindman@hotmail.com!

Omslagsbild: Elle Kari Karlsson


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på info@ungdomar.se!


4 kommentarer

  1. kan ni inte ta o trotsa rap stereotypen oxå när ni ändå håller på... eller iaf vara lite uppfinningsrika med er LYRIK

  2. några hade goa röster iaf, synd på den kassa inspelningen bara :/

  3. Skriv din kommentar här!


    Fkpaw: kan ni inte ta o trotsa rap stereotypen oxå när ni ändå håller på... eller iaf vara lite uppfinningsrika med er LYRIK

    Finns flera videos där de tar upp jättebra saker i sina texter.

  4. ...lite trött på kapten röd o Timbuktu stuket med cheesy one-liners refränger typ; rap rap rap "Föööör saaamhääället ääär svååå-hå-hå-hå-rt! x4" rap rap rap... hoppas dom bryter ny is i svensk hippittyhop

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!