Forumet - 90-talets datorspel

90-talets datorspel

5794 0 16
90-talets datorspel

Jag blev lite nostalgisk nu i kväll. Jag tänkte på de första datorspelen jag lirade när vi först fick dator hemma.

Commander Keen-serien, en mängd olika 2d-spel. Det var ett gulligt spel, man dödade aldrig någon (man kunde själv dö dock), man bara fick fienderna att somna. Haha. Det roliga var att alla coola kids i klassen spelade Keen, men ingen, ingen hade köpt det. Man kopierade disketter mellan varann!

Efter att Lejonkungen kom som film 1994 (?), fick vi ett spel baserat på det hemma. Det var ett 2d-spel det också och var lite som Prince of Persia i utformingen.

Monkey Island (minns inte vilken/vilka version/-er) var också rätt kul. Jag förstod inte så mycket vad som hände, men äh, det var roligt för man pratade med folk.

Need for Speed var en revolution för oss. Ett 3d-spel som var roligt! (det andra 3d-spelet vi hade var Flight Simulator... och där kraschade jag bara hela tiden). Nu körde jag bil. Jag hade min joystick och styrde längs Kaliforniens kuster. Ibland körde jag lagligt, ibland var jag en gangster (men då brukade polisen ta mig!).

Age of Empires var fantastiskt roligt. Nu byggde jag ett rike och spelade mot andra riken (lite skillnad från Sim City 2000 som jag också spelade). Det absolut roligaste här var multiplayerfunktionen. Nu krigade jag mot mina grannar och mot min bror (ibland båda samtidigt).

Ett annat strategispel jag tyckte mycket om var Civilization II. Jag byggde sådana fantastiska civilisationer som ibland var krigiska, ibland bara sysslade med diplomati och ibland ville jag vara världens kulturella vagga (och det var jag också, ofta tack vare fuskkoder).

Framåt slutet av 90-talet kom Outcast. Det var ett mycket spännande spel. Nu var det mer intriger -- i själva spelet. Botarna agerade inte lika hela tiden och som spelare kunde du själv välja vad du skulle göra, vilken väg du skulle gå, vad du säger, vem du skjuter. Allt fick en helt annan konsekvens från om du gjorde på ett annat sätt. Ett förstapersonsspel i 3d var det.

Mamma och pappa spelade ofta Doom och Wolfenstein 3d åren 94 och 95. Men jag har väldigt få minnen av de spelen, kanske för att föräldrarna förbjöd mig vara i rummen när de spelade. "Det är för blodigt, för rått".

Jag har säkert glömt nämna olika datorspel här som jag spelade på den tiden, på nittiotalet innan bredbandet kom och åt upp vår tid.

Men durå, vad spelade du på 90-talet?
Miceparade:

Det enda jag/vi körde på PC under 90-talet var HoMM3, The Sims 1 och diverse småspel som ingen minns namnet på.


Asså... HOMM3 kom till Sverige i slutet av 1999 och The Sims lanserades först våren 2000 [crazy]

Men visst, de var bra spel [bigsmile] Särskilt The Sims.

x_marty:

Unreal Tournament och slutligen Counter-Strike.


Unreal glömde jag bort!!! Det var grymt [bigsmile]

Counter Strike körde mina klasskompisar men aldrig jag... kommer inte på varför, haha.

Spana också in:

jason:

vad spelade du på 90-talet?


hmm, Half-Life, Diablo, Diablo 2, C&C Tiberian Sun, Doom, Wolfenstein, Starcraft, Quake I,II,III, Counter-Strike, Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II, Heroes of Might and Magic III, Unreal, Unreal Tournament, GTA, GTA 2, Commandos, Age of Empires, Dungeon Keeper, Dungeon Keeper 2, Warcraft II, Duke Nukem, Worms(!) etc..[y]
jason:

Efter att Lejonkungen kom som film 1994 (?), fick vi ett spel baserat på det hemma. Det var ett 2d-spel det också och var lite som Prince of Persia i utformingen.


Detta spelade jag också, hos en vän.

Var ingen spelfantast då. Under nittiotalet var jag 0-7 år... Jag spelade välan mest Bygg båtar med Mulle Meck, Pingu, Barbies modeateljé och Tiberian Sun.

På Nintendo 64 spelade jag Ridge Racer. Brukade spela Bomberman hos en vän, också, minns inte vilken konsol, orkar ej googla. Hemskt skoj, var det spelet, tyckte jag i varje fall.

Brukade spela Half-Life med en annan vän och hennes pappa, också, när jag var rätt liten. Mor tyckte inte om det.