Forumet - Flyktingar

Flyktingar

1908 2 25

Spana också in:


SvenskWithAttitude: Känslan när Vänsterbladet skriver att länder från östblocket tar in minst flyktingar när de redan är fattiga. Känns som det inte är ekonomer som jobbar på den tidningen.
Den stora frågan är varför länder som Saudi, Egypten, Gulfstaterna etc inte tar emot några flyktingar alls trots att de är stenrika och delar samma språk, kultur och religion som flyktingarna och är grannländer.


Kioskmannen:
Du bryr dig om Ungern men inte flyktingarna? Det är i det här läget man ska ta in flyktingar.
Det finns fullt funktionella flyktingläger i Ungern. Befann mig i ett i Györ för bara några månader sedan, skejtade och spelade fotboll med folk där. Problemet är att de är arga för att de inte får ta sig vidare. De har inte rätt att resa inom EU.

Den stora majoriteten är inte i akut behov av hjälp. Men jag hade givetvis gjort samma sak i deras situation. Det är såklart fruktansvärt att tusentals människor har förlorat livet på vägen till Europa bara i år. Men man måste förstå att samtidigt som det här utspelar sig så dör lika många barn under 5 år dagligen av sjukdomar relaterade till smutsigt vatten. Barn som hade gått och rädda för bara ett 10tal kronor. Men då det saknas ekonomiska incitament att hjälpa dessa så går de förlorade.
AmenHoeStepp:
Finns inget i det klipp du länkar som på något sätt motbevisar det jag sa. Det du länkar har inte ens med saken att göra. 

Transportöransvar innebär alltså att flygbolag som låter asylsökande flyga med dem till Europa från exempelvis Turkiet eller Afrika måste stå för kostnaden tillbaka för den asylsökande om den får avslag. Detta har då gjort att flygbolag mer eller mindre helt säger nej till asylsökande. Detta system tillsammans med östländernas murar och att det inte är möjligt att söka asyl på ambassader är grundstenen till varför Europa inte helt översvämmas med okontrollerbara flyktingströmmar, vilket EU och Sverige absolut inte hade klarat av.

Att avskaffa dessa saker, i praktiken öppna okontrollerade lagliga vägar till Europa, är alltså inte ett alternativ. Problemet ligger istället i att Europa inte stänger dörren helt utan att man har ett slags limbo-system. Ett system där man först stänger gränserna, vilket behövs, men sedan fortfarande erbjuder asyl - fast bara till de som tar sig över medelhavet, slänger bort sina förmögenheter och samtidigt riskerar sina liv. 

Så lösningen, i verkligheten där vi måste acceptera att asylströmmar på miljontals människor till Europa inte är möjligt, måste vara att stoppa möjligheten för människor att få asyl via livsfarliga vägar, stoppa incitamenten för människor att överhuvudtaget vilja få asyl i Europa och istället fokusera på att göra tillvaron i närområdet, där den absoluta majoriteten finns och alltid kommer finnas, så bra som möjligt.

AmenHoeStepp: Att säga att folk dör på Medelhavet för att Europa har för schyssta immigrationsmöjligheter är som att säga att sjukvården är överbelastad för att det är så tacksamt att vara sjuk.
Folk dör på medelhavet eftersom flyktingar riskerar sina liv för det som erbjuds i Europa, eftersom det går att få asyl genom flyktingsmugglarnas vägar och eftersom det inte finns lagliga väger.

Intressant också med hela grejen att inte citera utan istället skriva inlägg vid sidan av med korta kommentarer i någon slags elitistisk "jag står över diskussionerna"-anda. 

Pajaserier. 

AmenHoeStepp:
Detta är en video som alla förövrigt borde se och samtidigt ha med sig att vi ungefär lägger 100 miljarder på de 80.000 flyktingar som tar sig till Sverige, och samtidigt bara ett par miljarder på de miljoner flyktingar som finns i närområdet. 

Vi prioriterar alltså fåtalet människor här framför flertalet utsatta i närområdet.

Niklas:
Detta är en video som alla förövrigt borde se och samtidigt ha med sig att vi ungefär lägger 100 miljarder på de 80.000 flyktingar som tar sig till Sverige, och samtidigt bara ett par miljarder på de miljoner flyktingar som finns i närområdet. 

Vi prioriterar alltså fåtalet människor här framför flertalet utsatta i närområdet.
Sverige kan hjälpa folk på plats och folk som tar sig hit. Det ena utesluter inte det andra.Lex:
Sverige kan hjälpa folk på plats och folk som tar sig hit. Det ena utesluter inte det andra.
Kan kan man, men faktum kvarstår. Varje krona vi lägger här hade gjort mer nytta i närområdet. Dessutom får man ju inte glömma att dagens invandring innebär enorma påfrestningar på det svenska samhället. Det är ju inte bara utifrån ett humant perspektiv som det hade varit bra att minska invandringen.

Niklas: Kan kan man, men faktum kvarstår. Varje krona vi lägger här hade gjort mer nytta i närområdet. Dessutom får man ju inte glömma att dagens invandring innebär enorma påfrestningar på det svenska samhället. Det är ju inte bara utifrån ett humant perspektiv som det hade varit bra att minska invandringen.
Du tror inte att det beror på att det är billigare i närområdet än det är här i Sverige?