Forumet - FM-nätet kommer släckas

FM-nätet kommer släckas

5782 1 29
Regeringen lade på onsdagen fram en mängd förslag kring villkoren för public service den kommande 5-årsperioden. Ett förslag i propositionen är att det analoga radionätet avvecklas och ersätts av en digitalt marksänd radio.

20 miljoner radioapparater blir obrukbara
Låter inte som en bra idé att släcka ner FM-nätet och börja med helt digitala sändningar. Kan inget längre få vara analogt. Finns ju snart inget analogt kvar.

  • Vad tycker ni?
  • Är det här döden för den traditionella radion?
  • Blir det bättre med digital radio?

Min första tanke är: Hur ska jag kunna lyssna på radion om jag har en gammal bil? Och efter lite smyg-konsveratistiska tankar om att fm-bandet aldrig ska få dö så inser jag att det är ganska givet att detta öde kommer till mötes.

Antagligen kommer man få tag på någon sort av händig "ta med dig sändare som kopplar upp till webbradio"-grunka som funkar överallt, i gamla Sony radios och i min skruttiga Mazda 6.

Så summa summarum bryr jag inte mig så mycket, allting utvecklas, saker försvinner. 5 år efter att fm-bandet har släckts ner så lär det antagligen bara vara ett minne blott. Eller så får typ am-bandet en hujävla revival.

Spana också in:


My dreams are her: Sänds väl inga svenska radiokanaler via am-bandet?

Nä, så klart inte. Det var nog mest bara en ganska luddig Nile City-hänvisning.My dreams are her: Enligt regeringens förslag så kommer nätet vara släckt om 9 år och då har ju folk tid att fasa ut sina gamla FM-radioapparater.
Jo det är sant. Men man borde kanske kolla lite på digitaliseringen av SVT's tv-utbud. Där tog det ju flera år för folk att få sina digi-boxar och nu använder ju ändå de flesta kabeltv centralt i städer och i bostadsområden.

Biologen: men om status quo är dåligt då? problemet är ju att alla FM-frekvenser är slut. tänker du att det är en bra grej?
Är de verkligen slut alla i Sverige?  Inte har vi väl så många radiokanaler, jag vet att det finns en begränsning i antal frekvenser på FM-bandet. Behöver man verkligen fler radiokanaler?

DAB+ har ju funnits ganska länge men inget som allmänheten egentligen verkar känna till jag tycker inte man ska slopa FM-bandet utan satsa mer på Internetradio.

My dreams are her: Är de verkligen slut alla i Sverige? Inte har vi väl så många radiokanaler, jag vet att det finns en begränsning i antal frekvenser på FM-bandet. Behöver man verkligen fler radiokanaler?

behöver och behöver. det kanske är trevligt med ett större utbud. samt att det blir billagare att sända digitalt vilket öppnar upp för att kanske lite mindre radiokanalar kommer kunna sända även där, inte bara sådana som ägs av stora mediaföretag som mtg t.ex.

My dreams are her: DAB+ har ju funnits ganska länge men inget som allmänheten egentligen verkar känna till jag tycker inte man ska slopa FM-bandet utan satsa mer på Internetradio.
tycker också att man ska satsa på internet. men varför tycker du det? du verkade ju digga status qou och  teknikkonservatism.

Biologen: tycker också att man ska satsa på internet. men varför tycker du det? du verkade ju digga status qou och teknikkonservatism.
Ibland gillar jag saker som precis som de är utan att de utvecklas eller förändras nämnvärt. Det jag dock inte gillar är att ingenting längre får vara analogt. Allt ska digitaliserar ettor och nollor, robotar tar över. 

Okej kanske överdriver en smula men det går för snabbt ibland utvecklingen, jag  hinner inte med. Finns stora fördelar med digitalt, snabbheten, stabilare, priset osv.

Biologen: vad finns det för fördelar med analogt?
Det vet jag inte. Det jag vill poängterar är att man förlorar en historisk koppling i fall man gör allt digitalt, Man tappar kunskap som folk genom århundraden har använt flitigt.  Inom en snar framtid slutar vi kanske trycka böcker på papper och då går något förlorat.  En själ en identitet något levande som man kan ta i förstå och se.

Nåväl vi ska inte göra detta till en analog vs digital frågeställning.

Buddah: Om 9 år lär du ha en smartphone.
Ska citera dig om 9 år och svara på frågan.