Forumet - Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag

2000 0 111
Jag visste inte vart jag skulle posta detta, hoppas det passar här men...

Det är idag 64 år sedan, den 27 januari 1945 då Auschwitz "befriades" av den sovjetiska Röda armen.
Jag fick det gyllene tillfället att lyssna på en föreläsning på min skola som en historieprofessor från Lund, och tidigare ordförare för Historielärarnas förbund, höll. Han tog upp en mängd olika intressanta punkter och fakta. Och hans två huvudfrågeställningar i hans föreläsning var varför Förintelsen har blivit så uppmärksammad de senaste 10-20 åren men inte innan. Och vad Auschwitz egentligen symboliserar. Han menar att det är dagens symbol för den absoluta ondskan.

Men jag ska inte hålla en föreläsning för er, jag vill bara uppmärksamma alla som mot förmodan har missat detta. Och när ni läser detta, håll då samtidigt en tyst minut för Förintelsens alla offer.

Finns det allmänna frågor/funderingar om Förintelsen eller den 27 (i koppling till Auschwitz) så får nu gärna ställa dem här.

Spana också in:

Plyvert:

Jag tycker inte synd om Judarna, de mjölkar det så jävla mycket, visst är det hemskt, men det som är gjort är gjort låt det gå, så länge de tycker synd om sig själva tycker jag inte synd om dem.


Du har fått något om bakfoten. Det är många som uppmärksammar Förintelsen. EU verkar ha givit Förintelsen någon slags stämpel att vara grunden till hela iden om EU, "för att det aldrig mer skall bli en Förintelse" (vilket inte alls var grundtanken med den Europeiska Unionen). Men Judar uppmärksammar det inte. De Judar som upplevde förföljelsen pratade aldrig om det (just därför dröjde det ända till 1990-talet innan man började prata om Förintelsen). Och de Judar som lever idag undviker också att prata om saken, kanske mest för att det bara väcker hat (?). Tycker du att Förintelsen uppmärksammas för mycket får du klaga på skolstyrelsen och EU som har bestämt att detta ska vara något som upprepas inom skolundervisningen minst en gång om åter.
Det är inte skolan eller EU jag stör mig på, det är inte heller skolstyrelsen. Jag kan förstå varför de predikar om förintelsen, för att nya generationer ska förstå. Men du säger det som om du har personligen pratat med alla judar och ingen jude i hela världen vill prata om förintelsen, de vill inte ha sympati. Det är inte de erfarenheterna jag har, ha din åsikt jag tänker ha kvar min.
Man har räknat ut att det kan ha dött så mycket som 60 miljoner människor mellan åren 1939-1945. Till det kommer alla tyskar som dog i fångläger, arbetsläger och av de sjukdomar som bröt ut i deras totalförstörda land.
Med andra ord var kriget minst sagt en katastrof för Europas folk, men vilka blir hela tiden uppmärksammade? Vilka får en egen minnesdag? Vem blir hedrad? Rudolf Hess som försökte stoppa kriget innan det var för sent, eller Raoul Wallenberg som räddade judar?

Dessutom var det judarna som startade krig mot tyskarna, inte tvärtom. Se bifogad bild.

judea_declares_war_Large.png