Forumet - GM lägger ner Saab.

GM lägger ner Saab.

664 0 77
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6314514.abGeneral Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile, uppger GM för Reuters.

Försäljningen till Spyker har misslyckats.

GM inleder en ordnad nedläggning av Saabs verksamheter. Försäljningen till Spyker kommer inte att avslutas och därför väntar inte GM till årsskiftet - som man tidigare lovat.

– Vi upptäckte att det fanns frågor som vi inte skulle kunna klara av att lösa, säger John Smith, vice vd för General Motors, vid en presskonferens i Detroit enligt TT.

I diskussioner med Spyker om det planerade köpet har flera punkter kommit upp som ingen av partnerna tror sig kunna lösas. Som ett resultat av det påbörjar GM nedläggningen av Saab.

– Flera frågor uppstod från både vår sida och från Spyker. Alla har arbetat hårt under kort tid. Vi har letat efter potentiella köpare under hela kalenderåret, säger John Smith.
"Ansvarsfull avveckling"

GM räknar med att Saab kommer att betala sina skulder till långivarna.

"Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs", säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors.

"Trots de stora ansträngningarna från alla inblandade, så har det blivit väldigt tydligt att de förberedelser som krävs för att genomföra en sådan komplicerad affär inte kunde genomföras inom en rimlig tidsperiod", skriver Reilly vidare.

Saab skriver också i meddelandet att man även i fortsättningen kommer att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar.
8000 drabbas

Enligt TT påverkar nedläggningen så många som 8 000 jobb i Västra Götaland.

Utöver de 3 500 anställda vid Saab drabbas också flera underleverantörer.

– Jag är djupt besviken, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen (FKG), till TT.

– Om GM verkligen velat sälja Saab borde man utnyttjat tiden ut och kört allt i botten. Allt tyder på att GM haft en nedläggning på agendan hela tiden, säger han.


Reaktioner?

Spana också in:

värde uppgift:

en socialliberal skulle ju jubla över en sånhär nyhet


att folk kommer gå arbetslösa, så att de kan gå på det fina bidragssystemet man vill ha om man är socialliberal? [bigsmile]

tycker det är coolt att de lägger ned eftersom de redan lagt ner typ 10 andra stora industrier här och arbetslösheten är mycket hög redan som det var innan dagens besked, här i tvåstad.

cynikern inombords skrattar och jag väntar bara på att det ska börja blåsa taggbollsbuskar på vägarna i de här avkrokarna.
internet:

att folk kommer gå arbetslösa, så att de kan gå på det fina bidragssystemet man vill ha om man är socialliberal?


bättre än att staten köper ett företag som troligtvis aldrig kommer leverera en vinst.

saab hade en förlust på 2008 typ 3 miljarder skulle jag tro.
för dom pengerna skulle vi kunna ge 10 000 anställde en lön på ungf 13 000 i månaden i två år. antag att staten äger saab i 5 år. kostar lika mkt som att ge lön på 13 000 till alla drabbade i 10 år. bestäm sj vad du anser är mest ekonomiskt