Forumet - Guide till att bryta ihop

Guide till att bryta ihop

239 0 13
Livet är egentligen bara ett utdraget och plågsamt helvete, det vet ju alla. Men det brukar ju sägas att det finns grader i helvetet, och nu ska vi tala om värmeböljorna och köldknäpparna. De där dagarna som kombinerar allt det värsta från livets smörgåsbord. En inflamerad prostata eller en brinnande vulva, kvarskatt och csn-räkningar, pollensäsong, svekfulla vänner, otrogna livskamrater, stockholmare som ska åka tunnelbana, ännu en samlingsskiva med Gyllene Tider, köer, arbetslöshet, Mona Sahlin. De där tillfällena där det bara svartnar för ögonen och man måste ta i så man nästan börjar gråta för att hålla kvar de sista luggslitna resterna av civilisation inom sej. ögonblick där bara en sak står riktigt klar: Nu får det fan vara nog!

När jag ser nån gubbe åka förbi i en grävskopa eller vält blir jag alltid förbryllad över varför inte såna jävlar löper amok oftare. Bara tänker "äh, fuck it", drar ratten åt vänster och kör över så många människor de kan. Förmodligen är det för att grävmaskinister får ur sig de där känslorna genom att gräva stora hål i marken. De riktar sitt agg mot marken och skapar på ren ilska ett hål (och hålets enda naturliga fiende, högen) som en symbol för den ilska som annars skulle släppts lös på världen.

Men vi andra då? Vad ska vi göra när måttet är så jävla rågat att man känner sej som en korallorm på ketamin? Vi som inte kan dundra sönder jord med en stor skopa? Hur ska vi bete oss när vi går sönder inuti och bara inte klarar skit längre?

Två sätt att bryta ihop som vi tröttnat ordentligt på är att mörda sin familj och/eller bli seriemördare. Bortsett från moraliska aspekter och det så är det bara tröttsamt. Vafan, vi har sett "Se7en" och bättre än så blir det inte. Seriemord är en jävla 1900-talsgrej och familjemord är både fegt och töntigt. Båda kräver också ett mått av planering som rimmar dåligt med en mental kollaps.

Andra grejer som inte är riktigt stilfulla vid sammanbrott är knark och mediciner. Om du drar i dej så mycket knark som du behöver i ett riktigt förtvivlat läge kommer du snart att ha ersatt alla dina tidigare problem med ett annat, mycket ointressantare, problem - att du måste ha ihop 800 spänn till crack varje jävla dag. Fusk! Mediciner är ju egentligen bara knark som är lagligt och, visst, de kan säkert ta ur dig de skarpaste kanterna men vad är poängen i det? Ska man bara bli lika vag och luddig som de 95% av befolkningen som äter lyckopiller? Vad är det för liv? Då är det ju lika bra att spruta ur sig ångan en gång för motherfucking alla och sen ta smällen.

Man ska inte flagga för mycket för sitt sammanbrott. I synnerhet ska man akta sig för att bli en så kallad lipsill. Lipsillen börjar gråta vid olämpliga tillfällen och berättar alldeles för mycket om sitt privata och tragiska liv. Oftast börjar lipsillen äta medicin ganska tidigt och drabbas därför inte av det totala sammanbrottet utan sitter kvar på samma barstol och lipar om hur fucked man blir av olika mediciner. "Bu-hu-hu-hu jag äter zoloft och kan inte få stånd." Nähä, och det är ett jävla problem eftersom skitmycket folk vill ligga med dig eller?

Nä, tacka vet vi de riktiga hardcoremänniskorna som bara kämpar på i ur och skur tills en dag - PANG - de bara får nog och blir helt skogstokiga. Här kommer de fyra varianter av vansinne som lämpar sig bäst och är stilfullast vid sammanbrott.

1. VÅLD & FÖRSTÖRELSE

Klassikern. Plötsligt och oväntat får det vara nog och man går till direkt aktion. Det är bara att greppa närmaste tillhygge och börja röja. Vad du än gör så börja inte gnäll om att du "hörde röster" bara. Det är så jävla gjort. Tänk också på att begagna dej av ett minimum av förberedelser. Människorna du skadar ska vara för dig okända och det är tuffare att plocka dem med svärd eller järnspett än att köra över dem med bil.

2. SABOTAGE

Bli kungen av alla rättshaverister. Flytta in i en hemlig koja och bege dig i krig mot allting. Odla skägg och lär dig bygga bomber. Det är viktigt att detta beslut kommer plötligt. Att bli mer och mer una-bombare klarar vilken amfetaminist som helst men för att bara en dag vilken som helst vända samhället ryggen krävs ett duktigt sammanbrott.

3. FLYKT

Det här är ett snyggt sätt att bryta samman på och det finns ett otal varianter. Ett sätt är att bara vända på klacken och gå. Bara gå utan nån särskild plan och inte sluta. (Se till att ha bra skor på dig.) Ett tips här är att inte gå rätt ut i vattnet. Det ser mäktigt ut i nån minut men sen kommer man ingen vart och det blir pinsamt. Undvik pinsamheter när du bryter ihop - om det inte är det du är ute efter. Man kan också fly till en oväntad och konstig plats. Jänkaren som blev talibankrigare är ett strålande exempel. Vafan gjorde han där egentligen? Jo, han hade fått nog.
För att verkligen få snurr på din flykt rekommenderar vi att du tar en kort paus för att elda upp alla dina saker innan du flyr. Det imponerar på alla.

4. BLI GALEN

Det här är det mest underhållande sättet att bryta samman på men också det svåraste. Vi snackar inte om att bli lite småtokig som en proktolog eller en docusåpadeltagare utan att bli en riktig tokdåre som bajsar på sig på bussen. Religiösa dårar räknas inte heller (Om du inte är den där killen med långt skägg och en skylt det står "domedagen är nära" på. Han är ok.) och försök inte ens att kalla dej poet eller konstnär. De två bästa sätten att bryta ihop och bli en dåre är:

a) Tro att du är ett djur. Fladdermus eller hund spelar ingen roll. Börja bete dig som ett djur, det funkar alltid. Sällan känner man mer obehag än när man kommer gående och ser en vuxen man stå på alla fyra och pissa mot en lyktstolpe.

b) Tro att du är ett monster. ännu bättre. Undvik att tro att du är en vampyr eftersom det fått dåligt rykte genom alla goths som tycker att vampyrer är sexiga. Satsa på att bli en varulv i stället. Då behöver du dessutom bara vara riktigt galen några nätter i månaden vilket lämnar mycket tid åt att sitta och glo ångestfyllt ensam i din lägenhet så att du kan fördjupa ditt sammanbrott.

Så, det var all hjälp ni behöver och kommer att få. Tack vare Sveriges sönderfallande sociala skyddsnät finns det nu i stort sett ingen risk alls att ni får hjälp med era problem. Så det är bara att bryta samman för allt vad ni är värda. Lycka till.

Spana också in: