Forumet - Gymnasieval

Gymnasieval

2712 0 15
fler som ska söka till gymnasiet nu till våren eller som mins sina tankar kring ansökningen? Jag är riktigt kluven, jag vill helst gå 'där' men deras intagningspoäng är skyhöga, jag vill gärna gå på 'den' skolan också för deras spetslinje, eller 'den' skolan med deras utrikesprofil... Ja ni fattar... Jag står mellan framför allt tre val, men jag kan inte bestämma mig... Har pratat med syon men fick ingen klarhet alls där... Hur tänkte ni när ni valde eller ska välja? Vad prioriterade ni, hur valde ni? Asså valde ni smart, typ "bred linje", eller valde ni efter intresse och vad ni brinner för just nu and so on? 
Jag ska som förstahandsval välja en linje som jag är ganska säker på att jag inte kommer komma in på, då de tar in 8 st/år och har ca 80 poäng för lite . De 2 andra har jag fortfarande svårt att bestämma mig för.  Blir antingen transport, nån djurlinje eller hotell o turism.
Alltså, jag gick/går massa olika "linjer" och jag har bara tyckt att det vart intressant ett tag sen blir jag jättetrött på det. Främst vart det väl på grund utav att jag tyckte/tycker så mycket är intressant så jag vill göra 10 st linjer på 3 år gymnasiegång. Men man får juh dock bestämma sig för 1 st linje under 3 år... För dom vill att man ska bli bra på det och jobba som det.. Men jag vill lära mig om allt roligt dom har/hade.. Nu går jag dock en praktisk linje, restaurang men det är inget roligt längre. Vill verkligen inte gå ur skolan GråterGråterGråterGråterGråterGråter
Vill testa på massa saker, estetiska bild, foto. Frisör Galen Teoretiska linjer som natur och ekonomi... Ville testa allt men det får man inte..

Jag går somsagt restaurang nu och kommer gå ut som det om ett år. Har innan gått praktiska linjer som golvläggare, byggare, målare, bagare, konditori,servitör, och nu restaurang. Ledsen

Spana också in:

Mitt bästa tips är att gå på öppet hus. Jag gick på många öppet hus när jag valde för ett år sedan. Man får verkligen att mycket bättre bild av skolan än vad som står i katalogerna och på hemsidorna. Man kan se hur fräscht det är, hur engagerade, intresserade och trevliga eleverna är m.m. Ta också gärna reda på vad det är för poäng på skolan så kan du också få en bild av hur engagerade eleverna är. En annan intressant sak är hur eleverna är, vilka bakgrunder de har osv. Jag valde en skola först men ändrade mig i omvalsperioden till en skola som verkade ha mycket mer trevliga elever med många olika bakgrunder. Nu är jag jätteglad för att jag bytte! Prata också gärna med trovärdiga personer som du känner syskon, kompisar m.m. som har hört saker om skolorna för att få en bild av hur det verkar att faktiskt gå där. Men som sagt, gå på öppet hus och bilda din egen uppfattning! Lita inte bara på vad andra säger! Gå dit och känn in atmosfären i skolan. Ta mycket tid på dig att göra ett ordentligt val, har många kompisar som inte gjorde ett särskilt aktivt val och bara tog något som lät bra utan att gå dit eller lät sina föräldrar välja och nu inte alls trivs särskilt bra. 
Jag tycker ni som ska välja ska välja efter vad ni brinner för och även bra att gå på öppet hus på den skolan ni söker till och även höra vad andra tycker om skolan och lärarna. 
Jag valde att gå efter två saker: det jag brann för (medicin så valde vård och omsorg) och jag ville absolut INTE gå på en skola där någon i min skola skulle gå. Ville ha en nystart och blev blind för den bättre skolan som erbjöd det programmet, så valde skolan ingen hade hört talas om i princip. Det var inte bra alls, lärarna var inte ett dugg seriösa och lektioner blev inställda gång på gång och det vi gjorde på medicinlektionerna var urlöjligt. 
Blev att jag bytte skola efter ett år och det är jag superglad över att jag gjorde! 

Så, tänk på vilken skola ni väljer och välj det ni brinner för! Det är ju tre år ni ska gå där :)