Forumet - Hatar män kvinnor?

Hatar män kvinnor?

1480 0 45

I Mia Blomgrens nya tema-serie ställer hon frågan till både kvinnor och män och gräver sig allt djupare ner i det som kallas kvinnohat. Först ut är kvinnorna.

Sändes måndag 7 oktober kl 11:03

Dela 41 kommentarer

– Vill du prata om kvinnohat så ska du prata med mig svarar taxi-chaffisen Lena när Mia frågar om män hatar kvinnor? För vad var annars det psykiska och fysiska våld som jag fick utstå under så många år ett uttryck för?

Makena å sin sida säger skrattande att det är svårt att veta om män hatar henne för att hon är svart, invandrare eller kvinna.

Men hårdrockaren Sofia, som har en t-shirt där det står att Kafka inte heller hade det så roligt, tror inte att hennes före detta kille slog henne för att han hatade kvinnor.

Möt dessa kvinnor och några till i det första programmet av sex i serien
Hatar män kvinnor? av Mia Blomgren.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/258224?programid=3381

Spana också in:


kukoxo:
ja, vissa tkr ju att kvinnan hör hemma i köket och sovrummet

Lagar och traditioner i Saudiarabien samverkar till en omfattande könssegregering; kvinnor och män hålls åtskilda utanför hemmet och kvinnor vistas endast undantagsvis i det offentliga rummet. Det är i princip helt otillåtet för en kvinna att på egen hand träffa en man utanför släkten, och kan bestraffas enligt lag. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting och det har varit förbjudet för kvinnor att köra bil. 2008 beslöts emellertid att kvinnor, efter prövning, ska få rätt att köra bil. Detta system har liknats vid det system som tillämpades i sydafrika under apartheid-perioden.

Kvinnors rättigheter att arbeta, äga och förvalta egendom och att rösta i allmänna val i Saudiarabien är kraftigt inskränkt, och för första gången ska kvinnor kunna nomineras i kommunalval planerat till 2015. Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för ungkarlar och familjer där det förekommer att familjearean är enklare än ungkarlarnas. Enligt tradition så har kvinnor en roll i samhället som mödrar och att sköta hushåll, men så behövs kvinnor i flera yrken så som många vårdyrken då en kvinna inte får vårdas av en manlig läkare och vice versa, förutom i yttersta nödfall. Kvinnor får inte ha bankkonton utan makens tillåtelse eller vittna i domstol.

Kvinnors klädsel är reglerad i lag. Icke-muslimska kvinnor skall bära "anständiga kläder", vilket i princip innebär hijab (något som det dock inte finns säkra källor på). Muslimska kvinnor skall bära abaya, hijab och niqab. Den religiösa polisen, (mutawa), ser till att lagen efterlevs. 2002 hindrade mutawa otillräckligt påklädda skolflickor från att ta sig ut ur en brinnande skolbyggnad, vilket ledde till att 15 elever innebrändes.

Kvinnor är underliga varelser och skiljer sig extremt mycket från oss män. Oförutsägbara, mjuka och vackra. Det är nog på grund av deras konstiga och annorlunda beteende som vi män tycker om kvinnor så mycket. Svar på frågan: Nej, män hatar inte kvinnor, män älskar kvinnor. 

Vissa män hatar kvinnor, eller är snarare utpräglade misogyniker, men problematiken ligger huvudsakligen i en utbredd strukturell misogyni, det vill säga en nedvärdering av kvinnan.


NiklasW: Kvinnor är underliga varelser och skiljer sig extremt mycket från oss män. Oförutsägbara, mjuka och vackra. Det är nog på grund av deras konstiga och annorlunda beteende som vi män tycker om kvinnor så mycket. Svar på frågan: Nej, män hatar inte kvinnor, män älskar kvinnor.
Detta är för övrigt bland det mest misogyna jag har läst i mitt liv.