Forumet - Internationella kvinnodagen 2016!

Internationella kvinnodagen 2016!

4827 2 223
hellye.png


Idag, den 8e mars, firar vi som vanligt den internationella kvinnodagen, en dag som år efter år väcker förvånansvärt mycket rabalder bland både män och kvinnor. Dagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen

Den 8e mars är (och här hämtar jag ogenerat från Wikipedia för att jag aldrig kommer lyckas memorera detta) en nationell helgdag i Angola, Armenien, Azerbajdzjan, Burkina Faso, Cypern, Eritrea, Georgien, Guinea-Bissau, Kazakstan, Kambodja, Kirgizistan, Laos, Madagaskar, Moldavien, Mongoliet, Nepal, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Vitryssland och Zambia. Här i Sverige uppmärksammas dagen oftast med demonstrationer, marscher, tal av jämställdhetsprofiler och sprudlande kalas (samt Twitterbråk). 

Frågeställningen lyder:

1. Vad betyder 8 mars för dig?
2. Hur tillbringar du denna fantastiska tisdag? 

Spana också in:

Tycker att det är utmärkt att kvinnors problem uppmärksammas extra en dag per åt världen över, speciellt i de länder där kvinnor är kollektivt förtryckta. Gör att världsledare tvingas tänka till och ta ställning i frågor de annars kanske inte hade tänkt på. 

Dock stör jag mig på när dagen görs synonym med att propagera för extrem svensk feminism eller när vissa anser att ställningstaganden för att förbättra kvinnors situation bara får göras av ett kön.

Fokus bör vara på att förbättra kvinnors ställning världen över och inte på vem som säger det eller på vilket sätt.

Niklas: när vissa anser att ställningstaganden för att förbättra kvinnors situation bara för göras av ett kön.
Ett feministiskt perspektiv på saker och ting innefattar att förstå när det är dags att ge plats åt andra. Det här är kvinnornas dag, inte männens - idag bör män ge plats åt kvinnor istället för att själva plocka poäng. Inte så svårt. Tänk scenariot att du och jag är ute och joggar, du hamnar långt framför mig, jag ber dig vänta - då stannar du ju förhoppningsvis och väntar så jag hinner ikapp, hellre än att fortsätta småjogga. 

time: Ett feministiskt perspektiv på saker och ting innefattar att förstå när det är dags att ge plats åt andra. Det här är kvinnornas dag, inte männens - idag bör män ge plats åt kvinnor istället för att själva plocka poäng. Inte så svårt. Tänk scenariot att du och jag är ute och joggar, du hamnar långt framför mig, jag ber dig vänta - då stannar du ju förhoppningsvis och väntar så jag hinner ikapp, hellre än att fortsätta småjogga.
Tycker inte alls att det är det kvinnodagen bör handla om. Visst hade att kvinnor får komma till tals varit ett rimligt fokus om det bara var män som fick göra det annars, men så är det inte. Därför bör den primära frågan inte vara att bara kvinnor ska få höras utan att fokusera och försöka motverka problem som specifikt drabbar kvinnor. Och då blir det istället kontraproduktivt att bara inkludera ett av könen i samtalet, speciellt när det finns en stor koppling från kvinnors problem till just män. 

time:
Vilket dagen handlar om, men det blir inte bättre av att plocka poäng på andras bekostnad, nej.
Så att göra något bra för kvinnor handlar om att samla poäng på deras bekostnad, om man är man? Och det är något dåligt fattar jag det som?


vonKissekatt: uppmärksamma orättvisor och försöka rätta till dem
Så tycker du att män får hjälpa till med det, eller är det något kvinnorna får fixa själv?

aristoteles: Så att göra något bra för kvinnor handlar om att samla poäng på deras bekostnad, om man är man?
Det beror på vad man gör - gissningsvis pratade både jag och Niklas om Marcus Birro (och jag pratade dessutom om Joacim Lamotte). Om man använder den här dagen som språngbräda för krönikor om hur dålig feminismen är och hur vi borde fokusera på annat än "trams", återgivet på ett sätt som kopplar ihop all svensk feminism med dessa "tramsfrågor", då hade man nog gjort bättre i att vänta en dag till eller två med att publicera det.