Forumet - Jag har vestibulit....!

Jag har vestibulit....!

145212 0 1779

Spana också in:

Men vad sa läkaren då? var det tack och hej eller ska de försöka hjälpla dig bli av med det?
En kille som har så lite medkänsla och förståelse för sin flickvän så han inte vill vara tillsammans med henne för det, vill man ändå inte ha, i längden.
Vet du vad som utlöste det?
Men skojjar du med mig?! Peta med en topz ska inte räcka för att ställa en diagnos. Ring den där specialisten på en gång och boka en tid.
Men p-piller brukar väl inte orsaka vestibulit? Jag vet att svamp i kombination med annat kan göra det däremot.
Se till att komma iväg till den där specialisten.
hmm jo men i och med att nervtrådar sticker upp när detta område e förstört så vet gynekologen var hon ska "trycka"! jag har ju ont vid samlag dessutom o det berättade jag..bränningar sveda osv. P-piller gör slemhinnorna skörare.. o även svamp.. så det är väl någon blanding.
men alltså fan jag bara lipar=/ känns som jag aldrig kommer bli bra!
Tjejjen: Jag har haft vestibulit i princip sen min sexdebut när jag var 15. Nu har den dock blivit mycket mycket bättre och jag kan ha ett normalt sexliv. Jag vill bara säga till dig att du inte ska tro att du alltid kommer att behöva ha så ont som du har nu!

Jag vill börja med att ge dig rådet att sluta med p-piller på en gång om du äter det. Det hjälpte för mig. Jag testade att börja med det igen efter ett tag men blev då mycket sämre nästan direkt. Så jag är övertygad om att det är väldigt dåligt för en person med vestibulit. Vilket tyvärr inte alla gynekologer håller med om, men lyssna inte på allt de säger.

Sen är det viktigt att du aldrig någonsin har sex när du inte verkligen vill. Du måste vara riktigt våt och upphetsad, annars kommer det att göra ont och för varje gång du utsätter området för smärta så lär sig kroppen att det gör ont där, vilket gör det svårare att bli av med smärtan. Dessutom är det lätt att man tappar sexlusten totalt när man vet att det är förknippat med smärta att ha sex.

Det kan vara bra att använda lite xylocain bedövningssalva innan. Du kan också massera vestibulitområdet lite försiktigt varje dag med xylocain, för att "lära om" kroppen så den fattar att det inte gör ont. Nervändarna är överkänsliga och kan på det sättet göras mindre känsliga. Om du känner att det går att massera utan bedövningssalva så är det ju ännu bättre.

En annan sak som kan vara bra är att varje gång du duschar så tvättar du underlivet med apotekets intim-duscholja istället för tvål, för att mjuka upp slemhinnan.

Använd inte receptfria svampbehandlingar om du får svamp. De är väldigt starka och skadar en känslig slemhinna. Det finns svampmedicin i tablettform som man sväljer som är mycket bättre, de heter diflucan eller fluconazol.

Om du märker att det inte blir bättre hur du än gör, eller om du har den svåraste forman av vestibulit (alltså att du har ont hela tiden, inte bara vid sex) så kan man operera. Jag har inte behövt göra det själv, men har läst om personer som har blivit helt bra efter operation. Men tydligen så finns det risker också, men jag känner inte till det så väl.

Sen hoppas jag att du kommer till en bra läkare, vilket tog mig många år. Låter iofs väldigt bra att de skickar dig till en expert.

Om du vill läsa mer om vestibulit eller prata med tjejer som har det så finns det en sida som heter www.vestibulit.com där det finns diskussionsforum och information om stödföreningar om du skulle vara intresserad av det. Det är alltid skönt att ha nån att prata med som går igenom samma sak som en själv. Dessutom kan man få många bra tips för tjejer med vestibulit vet faktiskt ofta mer om sjukdomen än vad de flesta läkare gör.
FLER TIPS

Här finns också ett forum där du kan prata med andra med vestibulit, plus länkar till patientföreningar.

www.kanalen.org/vestibulit

Idag finns föreningar i Göteborg, Umeå och Stockholm som ordnar samtalsträffar och aktiviteter bla. I Malmö finns ingen förening, men stödträffar.

Mejl:
Göteborg: [email protected]
Malmö: [email protected]

Å så kontakta specialisten genast, det tar lång tid att bli frisk, så att stoppa upp processen själv är väl inte så bra. Lycka till!