Forumet - Kravaller och upplopp i Londons förorter

Kravaller och upplopp i Londons förorter

4066 0 68
Sedan ett par dagar tillbaka har det pågått kravaller och upplopp i Londons utkanter, i en förort kallad Tottenham. Upprinnelsen ska tydligen vara den att en polis besvarade en kriminell mans skjutning med samma mynt och där polisen gick segrande ur striden. Av vissa mer eller mindre partiska förortsbor tar man detta som ett öppet hån från den engelska polismakten och bestämmer sig därför för att ut efter fransk modell starta ett eget upplopp i förorten. Den döde kriminella mannen hette Mark Duggan. Detta är den officiella historien, men man håller fortfarande på och utreder vad som egentligen hände.

Det ena upploppet har lett till det andra och enligt vittnesberättelser så från inatt så förekommer det plundring och upplopp inte bara i London, utan även nu i Liverppol.

​DAILYMAIL-ONLINE:
Mycket matnyttig info och kan vara bra att starta med

För den som vill ha det på svenska finns AFTONBLADET till hands

-----

STOR FLASHBACK-TRÅD

BBC LIVE

BBC VIDEOSAMLING

LIVELEAK VIDEOSAMLING

​THE SUN - STOR BILDSAMLING

Spana också in:

Ganthuc:

Upprinnelsen ska tydligen vara den att en polis besvarade en kriminell mans skjutning med samma mynt och där polisen gick segrande ur striden.


nej. inga trovärdiga brittiska nyhetskällor skrev detta, utan bara att det varit en skottlossning, en polis hade träffat och dödat en man samt att ett skott träffat en av polisernas radio. det var politiskt inkorrekt som vinklade den här infon till att mannen skulle ha skjutit mot polisen och träffat radion, och att polisen skjutit tillbaks (vilket visade sig inte vara sant, skottet i radion var ett polisskott, och polisen påstår nu att mannen aldrig skjutit mot honom).
disco:

nej. inga trovärdiga brittiska nyhetskällor skrev detta, utan bara att det varit en skottlossning, en polis hade träffat och dödat en man samt att ett skott träffat en av polisernas radio. det var politiskt inkorrekt som vinklade den här infon till att mannen skulle ha skjutit mot polisen och träffat radion


åfahn. en här som läser politiskt inkorrekt ser jag [smile]. Det är sant att jag inte vet den exakta historien, främst för att jag inte orkat helt och hållet att ägna timmar åt att bläddra igenom all information.

Så den officiella historien enligt dig är alltså, att polisen sköt ner den kriminelle Mark Duggan helt omedvetna om vart ifrån skottet, som träffade polisradion enligt dig, kom ifrån eller inte?
Ganthuc:

åfahn. en här som läser politiskt inkorrekt ser jag


tyvärr. sökte efter nyheter om händelsen och hamnade där. dock är det sjukt kul att läsa kommentarerna på deras artiklar. (btw trodde du fått din info därifrån)

Ganthuc:

Så den officiella historien enligt dig är alltså, att polisen sköt ner den kriminelle Mark Duggan helt omedvetna om vart ifrån skottet, som träffade polisradion enligt dig, kom ifrån eller inte?


det var flera poliser, troligen skjöt en av poliserna polisradion.
har källa men orkar inte länka pga inne på iphone, men allt detta står på antingen bbc news eller sky news hemsida.
Muppigt att påstå att kravallerna beror på mångkultur. Såna här kravaller uppstår ju överallt runt om i världen som svar på mord och övervåld från statsmakten. Det är inte heller något modernt fenomen, utan utan något du kan hitta genom historien så länge polis, militär eller nån annan form av statlig våldsapparat har existerat. Våld från toppen föder våld på botten och har alltid gjort det.

Flera av upploppen de senaste åren i Rosengård har t.ex. grundat sig i våldsamma gripanden och insatser från polisen. Egypten, Syrien, Libyen och många av de revolutioner och uppror vi sett under våren och sommaren har polisvåldet och statlig repression haft en stor roll i att provocera fram.

I Grekland skedde samma sak för några år sedan när polisen där avrättade en 15åring. Runt de kravallerna började filmen The Potentiality of Storming Heaven att cirkulera; en film som sätter mordet (och det våldsamma svaret på det) i en social kontext, och pekar på att det inte bara handlar om en enskild händelse utan om en knytnäve som i flera år knutits i fickan och tillslut lyfts upp i det öppna när de grekiska arbetarungdomarna fått nog.

Film​​en jag pratar om (för de som vill se)

Det är ingen slump att dessa kravaller bryter ut just nu i Storbritannien. Klasskonflikterna i det brittiska samhället har hårdnat rejält de senaste krisåren med bl.a. höga nedskärningar, en stor och växande folkrörelse mot dessa, och flera stora studentkravaller som reaktion på försämringarna. Samma tendens till allt mer öppen klasskonflikt kan vi se i Grekland, Spanien, USA och många andra länder i världen där högern i krisens spår attackerat arbetares rättigheter och välfärd med nedskärningar medan de kraschande bankerna och andra kapitalistiska institutioner får miljarder i bailouts av staten.

Jag tror att vi om några år kommer att se en liknande utveckling här i Sverige med när krisen väl kommer hit på allvar, och högern här hemma kommer att attackera den svenska arbetarklassen på samma sätt. Det på senare år hårdnande samhällsklimatet har ju redan lett till våldsamma reaktioner i förorterna, och ockupationsvågen som för nåt år sedan svepte över landet kan nog ge ett visst hum om vad som komma skall. Klassfredens tid går mot sitt slut.
Rödingajäveln:

utan utan något du kan hitta genom historien så länge polis, militär eller nån annan form av statlig våldsapparat har existerat.


Och det kommer alltid behövas när kriminella likt han som blev skjuten existerar.

Rödingajäveln:

Våld från toppen föder våld på botten och har alltid gjort det.


Vem kom först, hönan eller ägget?