Forumet - Marxism

Marxism

1839 1 35

Spana också in:

Ja, jag är marxist. Jag har varit organiserad i VPK samt också löst organiserad i SAC. Efter att ha varit lite odefinierat blöjvänster med inslag av visst chomskyläsande under tonåren så började jag läsa på allvar läsa Marx när jag kom ut i arbetslivet efter gymnasiet. Alienationsläran är nämligen en typisk grej som man gärna går och tänker på medan man städar folks kontor och tömmer papperskorgar. Sedan dess har jag läst x antal terminer historia vid universiteten och bekräftats mer och mer i såväl den marxistiska historiesynen som det vackra i dialektiken.

anonym321123: Jag är marxist(antileninist och impossibilist).

Är inte involverad i någon politisk grupp eller något men jag brukar läsa artiklar av SPGB, som jag tycker är ofta rätt vettiga.

Paul Mattick och Adolph Kohn har jag läst lite av men inte sådär jättemycket.

Var trotskist förut men övergav det för mer än ett år sedan
Skulle precis säga att du känns väldigt mycket som en trotte.

Thé King: va betyder allt d där?
Antileninism innebär att man motsätter sig Vladimir Lenin och hans idéer, bland annat hans idé om att en liten grupp intellektuella ska leda den obildade massan i en socialistisk revolution.

Impossibilism innebär väl kortfattat att man som marxist anser att reformer inom det kapitalistiska systemet är mycket begränsade och att man inte bör lägga fokus på dem.

Trotskij var en rysk kommunist som blev dödad av Stalin. Trotskij ansåg att Stalin hade förrått revolutionen och att Ryssland hade gått från att vara en "arbetarstat" till en "degenererad arbetarstat".

Aldrig riktigt fattat varför nationalister och konservativa svepande beskriver all feminism, invandringsvurmande, mångkulturalism, identitetspolitik och annat hemskt som "marxism" eller "kulturmarxism". Marx pratar väl liksom framförallt om klass, politisk ekonomi och olika teorier om arbete osv? Vad fan har det med mångkultur att göra? 

dazed