Forumet - Millenniebuggen

Millenniebuggen

1143 0 4

Snart smäller det:

"Trots att Storbritannien räknas som ett av de bäst förberedda länderna inför millennieskiftet har 20.000 kreditkortsläsare satts ur funktion på grund av den så kallade millenniebuggen.
 

Maskinerna har sedan i tisdags nekat transaktioner på grund av att den 1 januari 2000 tolkats som den 1 januari 1900. Storbanken HSBC, som placerat ut läsarna, säger att de programmerats för att hantera transaktioner under fyradagarsperioder, varför problemen började redan den 28 december. De kommer dock att upphöra från den 1 januari, hoppas banken.
 De befarade problemen kan alltså inte förväntas uppstå enbart i u-länderna, som har den sämsta beredskapen men å andra sidan en betydligt lägre datortäthet. En rad i-länder har också vidtagit extra säkerhetsåtgärder trots långtgående tester på förhand. Exempelvis stänger Israel alla sina kärnkraftverk över årsskiftet.
 - I stort sett vad som helst kan hända. Det kommer att inträffa en handfull händelser världen runt som bara kan beskrivas som katastrofala, säger Peter de Jager, en kanadensisk datakonsult som var en av de första att slå larm om millenniebuggen.
(...)
 Ett av de länder som tros komma att drabbas värst är Ryssland, som enligt experter i väst har en mycket dålig beredskap. Den amerikanska regeringen har erbjudit ambassadpersonalen fria hemresor för att slippa drabbas av eventuella datorhaverier och strömavbrott. Också kommunikationsproblem befaras, även om den ryska regeringen avfärdar farhågorna som överdrivna.
 Gemene man fruktar emellertid inte några stora problem.
 -- Amerikanerna har inga problem, så de har uppfunnit det här problemet för att ha något att ägna sig åt. Här har vi en massa annat att oroa oss för, som att hur vi ska ge barnen mat och våra dåliga löner, säger Moskvabon Jelena Merkulova."


Har ni förberett er? Jag har lagrat konserver, medicin, ved och hårdvaluta sedan 1997 och kommer nog att klara mig bra tror jag, om det inte blir atomvinter när kärnkraftverken havererar.

Läs mer på aftonbladet.se:
Millennieskiftet kan ”utplåna” hela Thailand
Hamstra mat och vatten inför millennieskiftet
Robinson-Martins tips inför millennieskiftet
Största hotet vid nyår: kärnkraftsolycka i öst
Miljarder saknas för rysk kamp mot datorbugg
Brister i beredskapen inför millennieskiftet
Krismyndighet behövs inför sekelskiftet
Hur säker är du?
Ace Of Base större än Spice Girls