Forumet - NP Muntligt

NP Muntligt

26494 3 39

Hej! Jag behöver hjälp med ett tal som jag ska skriva. Det är den muntliga delen i det nationella i svenska. Talet ska vara ungefär 4 min långt och man ska använda ett prestationstekniskt hjälpmedel, t.ex. tavlan, powerpint eller bildspel. Temat är Olika världar, som Skolans värld, För en bättre värld eller I drömmarnas värld. Jag vet inte vad jag ska skriva om, talet ska vara intressant och de som lyssnar ska kunna relatera till det. Det är även bra ifall man kan ta med lite olika källor och visa statistik inom ämnet. Så har ni några tips på vad man ska hålla tal om? Något som det finns mycket att skriva om och som många tycker är intressant. Vill helst inte berätta om någon sport eller liknande, vet att det lätt blir tråkigt att lyssna på, tack!! :)


ellen_1997: Hej! Jag behöver hjälp med ett tal som jag ska skriva. Det är den muntliga delen i det nationella i svenska. Talet ska vara ungefär 4 min långt och man ska använda ett prestationstekniskt hjälpmedel, t.ex. tavlan, powerpint eller bildspel. Temat är Olika världar, som Skolans värld, För en bättre värld eller I drömmarnas värld. Jag vet inte vad jag ska skriva om, talet ska vara intressant och de som lyssnar ska kunna relatera till det. Det är även bra ifall man kan ta med lite olika källor och visa statistik inom ämnet. Så har ni några tips på vad man ska hålla tal om? Något som det finns mycket att skriva om och som många tycker är intressant. Vill helst inte berätta om någon sport eller liknande, vet att det lätt blir tråkigt att lyssna på, tack!! :)
ofta ni får reda på grejerna i förväg o får skriva tal osv innan? Vi fick fan ba lyssna på nån skiva o sen skriva massa saker om den o prata om. Minns att jag bröt ihop för att en historia va så sjukt likt hur det var med min farsa när han dog. Men ah vafan kan man ha som tal, en bättre värld? Hur ser den ut? 

Spana också in:

Reeeetooo
ofta ni får reda på grejerna i förväg o får skriva tal osv innan? Vi fick fan ba lyssna på nån skiva o sen skriva massa saker om den o prata om. Minns att jag bröt ihop för att en historia va så sjukt likt hur det var med min farsa när han dog. Men ah vafan kan man ha som tal, en bättre värld? Hur ser den ut? 
Ja men det är skönt tycker jag att få förbereda sig och öva innan vi ska hålla talet, mm jag vet inte den känns ganska svår, då måste man komma på massa lösningar på problemen...

Börg: Vilka "världar" är du intresserad av? Lättast att prata om nåt man e intresserad av
Mm det är ju sant, tycker att det är intressant med skillnader mellan kvinnor och män, alltså jämställdhet och sådär. Men det är kanske uttjatat? Har ju varit väldigt mycket snack om det nu dom sista åren. Men isåfall skulle det kanske handla om skillnader som S3ON sa:
S3ON: d spelar ingen roll vad du skriver så länge du skriver, tjejer får alltid bra betyg så länge d är engagerade. :)) 


reben: skriv om värd med mkt träd o inge krig
Haha hur menar du nu? Hur skulle det bli intressant?

S3ON: tkr d låter som en bra idé, att skriva om jämställdhet osv alltså 
Ja jag kanske ska försöka och se ifall jag spinner vidare på det, är ju faktiskt intressant i ett land som Sverige som många tycker är väldigt jämställt att det inte är det. Och det behöver ju inte alltid handla om att män har det bättre än kvinnor, kan ju vara tvärtom också. Men vad ska jag isåfall ta upp för grejer?