Forumet - Rävens dvärgbandmask hittad i Sverige! [sad] Konsekvenser?

Rävens dvärgbandmask hittad i Sverige! [sad] Konsekvenser?

433 0 4
Eller son någon skrev på ett forum... en puss på munnen av era husdjur kan vara en dödskyss! [sad]

För att förstå problemet måste man förstå bandmaskens livscykel!

Det finns massor av bandmaskar (cestoda), vissa mer patogena än andra. Vanlig "fisk"-binnikemask (Diphyllobothrium latum)har bl.a. människan som huvudvärd och bl.a. små kräftdjur som en första mellanvärd och vissa rovfiskar (som gädda & abborre) som mellanvärd nr två. När vi pratar om Echinococcus multilocularis som är rävens dvärgbandmask är människorna bara mellanvärd. Räven, hunden och för all del vargen är huvudvärdar.

I dess livscykel finns masken i olika larvstadier, den adulta masken finns hos huvudvärden (dvs räven, hunden eller vargen) i dess mag- och tarmsystem där den lever ett stilla liv utan att orsaka några symptom. Bandmasken sätter sig fast i tarmen och frisätter ägg som följer med bajset ut helt enkelt. Dessa ägg som hamnar där hunddjuret bajsat, dvs i hela jävla skogen, bär, svamp och till och med vatten i värsta fall kan vara "smittat" med ägg. Äter vi eller andra möjliga mellanvädsdjur (bl.a. gnagare) nånting med ägg på så blir vi infekterade med en av bandmaskens larvstadier. Äggen aktiveras vid lågt pH som i vår magsäck och larven kryper ut i vår kropp och bildar dynt. Dynt är en blåsa kan man säga där larven bosätter sig och väntar på att bli uppäten igen så att cirkeln sluts.

Dynt kan förekomma i flera olika vävnader, det beror också på vilken art av bandmaskar vi pratar om men just Echinococcus multilocularis dynt hamnar ofta i levern hos människan där den bildar en blåsa. Tyvärr är Echinococcus multilocularis en riktigt elak banmask då den bildar multipla blåsor till skillnad från hundens dvärgbandmask (Echinococcus granulosus) som ofta bara bildar en stor blåsa som är möjlig att avlägsna operativt vilket oftast inte rävens dvärgbandmask är. Det leder i de allra flesta fallen till döden, även om det tar rätt lång tid.

Det går alltså inte att avmaska oss själva, avmaskar man hunden så löser man ju problemet delvis men om hunden rullat sig i nånting med ägg på hamnar ju dessa i hundens päls, en klapp och ett finger i munnen resulterar alltså i att vi fått i oss masken...

Så hygien är A & O, hetta har ihjäl de smittsamma äggen. Bären måste sköljas och man får hoppas att äggen åker med vattnet ut eller får man helt enkelt göra sylt och knapersteka svampen. Det är dock inte visat att den fått ordentligt fäste ännu, det lär studier snart visa. Men har den det är den här för att stanna och vi måste helt enkelt ändra på hur vi ser på naturen (om man sett den och använt den innan...) och avmaska våra hundar en gång i månaden...

Spana också in: