Forumet - Sandor slash Ida

Sandor slash Ida

4701 1 0

Har läst en bok i skolan, Sandor slash Ida, och min uppgift var att hitta budskap i boken och även relatera till mig själv och samhället. Vad kan jag förbättra i texten?

Budskap i Sandor slash Ida

Sandor slash Ida är en ungdomsbok skriven av Sara Kadefors. Boken handlar om två ungdomar, Sandor och Ida som båda är osäkra tonåringar. De träffar varandra på en online chatt. Även om deras livsstilar skiljer åt de väldigt mycket så har det väldigt mycket gemensamt inombords, känslomässigt.

Efter att ha läst den här boken hittade jag väldigt många budskap, jag har valt att fokusera på de som jag tyckte var viktigast/tydligast.


Det budskap som är allra tydligast enligt mig är ‘’våga var dig själv’’. I början av boken är de båda somsagt väldigt osäkra. Sandor som dansar balett, har få vänner och kallas bög i skolan. Ida som skolkar, festar och dricker. När de väl träffas via internet vill de veta om varandra. Sandor säger att han är en partymänniska med en flickvän som han älskar. Ida skriver att hon är ett naturbarn som älskar att rida. De båda vill alltså vara motsatsen till sig själva. De är båda rädda att den andra ska tycka illa om en, men när de får reda på sanningen om varandra blir de lättade och kommer närmre varandra än innan.


Författaren vill också säga att man ska leva sitt egna liv. Inte låta andra ta beslut om ens liv, utan att man ska våga säga emot om någon annan tar beslut åt en. Stycket nedanför visar hur Sandor känner sig nervös innan, men efter att han säger sanningen får han en självsäkerhet och styrka han inte haft tidigare.

‘’‘Pappa kliver in i köket. Tänk att det var så lätt att rycka honom ur stolen. De fokuserar på honom. Han känner nervositeten inombords, mens han nya jag visar inget utåt.  – Jag ska sluta dansa. Eller jag har slutat.Tystnad. Mamma är alltför chockad för att få fram något. Sandor vill inte se på henne, orkar inte. Han ser på pappa istället som tittar oroligt på mamma och lägger en hand på hennes axel. Vänder sig till Sandor. – Har du verkligen tänkt igeno... – Ja .Så var det slutdiskuterat. Sandor går ut ur köket. Lämnar dem med chocken. Aldrig har han känt sig så stark.’’  


Boken uppmuntrar också till att tala sanning. Lögn-breven som Sandor och Ida skrev till varandra (som jag även nämnde tidigare), var ingen succeé för någon av dem. De var båda oroliga att deras lögner skulle komma ut, och dessutom sveks de båda av att den andre hade ljugit för en. Jag själv vet hur det känns, när man ljuger för mycket och en lögn leder till en annan. Sanningen kommer nästan alltid fram, och att man har ljugit förstör relationen man har med den andra personen väldigt mycket. Jag har också varit i positionen där någon ljuger för en, och även om man förlåter är det svårt att glömma. Att kunna lita på någon gör ens relationen mycket värdefullare.


Sedan är ju boken även en kärleksberättelse, så jag tycker även att kärlek måste vara ett budskap. Sandor som har det svårt att prata med tjejer och är oskuld, hittar ju någon tillslut. Ida som dricker och blir sviken flertal gånger och inte riktigt tror på kärlek hittar ju också någon. Detta är nog för att säga att oavsett vem du är så finns det alltid någon som kommer gilla dig för den du är. Jag tror att det som väldigt många personer kan relatera till med denna bok är just ensamhet. Man tror att man inte har någon, och denna bok säger att man inte behöver oroa sig. Man kommer hitta någon och älska någon samtidigt som man blir älskad tillbaka. Kärlek finns ju inte bara mellan par, men även mellan vänner.


'Döm inte hunden efter håren' är ett annan tydligt budskap. Sandor som dansar balett anses ju vara bög, vilket han inte är. Detta endast för att balett inte anses som något maskulint. Däremot har vi Valle som faktiskt är bög, men inte alls stämmer inte på den bilden som många anser som ‘bögigt’. Tydliga tecken på att man inte ska ha förutfattade meningar om någon, för att de i många fall kan vara falska. Sedan har vi Ida, den snygga blondinden som är så självsäker och kaxig. Theresa och Susanna, hennes kompisar är övertygade om att hon är den typen som gör vad hon vill utan att aldrig känna sig illa till mods. Men detta motbevisas när Ida på en fest ska hämnas på Vanja och därefter känner sig så jättedålig.


Tråden har inga svar… än.