Forumet - 07a och 04a, är det ok?

07a och 04a, är det ok?

2143 0 15
Okej, jag har gillat en tjej ett tag nu, men hon är en 07a... Jag är en 04a, hon är 12 och jag fyller år i början av året. Jag blir alltså 16 och hon förblir 12 till nästa september... Asså är detta ok? Lagligt osv, tycker ni det är fel? Är kille btw..

Spana också in:

Kan inte säga vad som är okej eller inte, men det känns allmänt som att en 12-åring och en 16-åring är i så pass olika stadier i livet, vilket kan vara ett problem tänker jag. Man förändras och utvecklas så pass mycket inom tonåren lixom. (Menar att 4 års skillnad i princip är obetydligt när man är vuxen, men kanske inte nu).
Däremot har jag ju ingen aning, just denhär tjejen kanske är väldigt mogen och kan ta det beslutet. Det bästa du kan göra är bara att prata med henne om det, och pusha inte på något. 
Taget från https://www.umo.se/sex/regler-och-lagar-om-sex/aldersgrans-for-sex/

Får en 16-åring och en 14-åring ha sex?

I lagen står det att personer som är över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år. Men i lagen står det också att ingen ska dömas om åldersskillnaden är väldigt liten och det är uppenbart att det inte handlat om något övergrepp. Lagen är inte tänkt att stoppa unga personer från att ha sex om de vill.
Det här avgör om det kan klassas som ett brott eller inte:

  • Hur stor åldersskillnaden mellan personerna är.
  • Skillnaden i utveckling mellan personerna.
  • Om sexet har varit helt frivilligt.

En 16-åring som har haft sex med en 14-åring brukar oftast inte dömas om det är tydligt att båda ville ha sex och var med på det. Men det kan hända. Det gäller även sex som man har haft på nätet.

Det går däremot inte att döma 14-åringar som vill ha sex med varandra, eftersom de inte har blivit gamla nog att bli straffbara ännu. Straffbar blir du först när du fyllt 15 år
Eran åldersskillnad kanske kan ses som för stor, eller att tjejen inte utvecklas tillräckligt. Men ni kan ju absolut fortfarande vara tillsammans såvidare det inte sker någon sexuell kontakt.

justagirl02: Kan inte säga vad som är okej eller inte, men det känns allmänt som att en 12-åring och en 16-åring är i så pass olika stadier i livet, vilket kan vara ett problem tänker jag. Man förändras och utvecklas så pass mycket inom tonåren lixom. (Menar att 4 års skillnad i princip är obetydligt när man är vuxen, men kanske inte nu).
Däremot har jag ju ingen aning, just denhär tjejen kanske är väldigt mogen och kan ta det beslutet. Det bästa du kan göra är bara att prata med henne om det, och pusha inte på något. 
Det är dock tre år mellan oss, jag fyller bara år väldigt tidigt, jag tänker absolut inte pusha på. Det är hon som kommer att få göra alla val.