Forumet - Spöken

Spöken

1353 0 29

rogernw: Har upplevt väldigt många saker med spöken/andar, vilket gör så att jag tror på det. Har man själv inte upplevt något sådant så har jag förståelse för att man inte tror på sådant. 
Jag har upplevt både spöken och "demoner" men funnit rimliga förklaringar inom psykologi och neurovetenskap.

Spana också in:


Tilda Heart:
Kan du ge exempel på saker du upplevt?
Folk som gått i väggar, folk som knackat på min dörr då jag försökt sova, folk som knuffat till lampsladdar, folk som slagit i garderober när bara jag varit hemma, skuggor i tvn, dofter av cigaretter/pipor fast än ingen röker i min familj, fotsteg på nedervåningarna, rysningar osv. 
Jag har varit med om diverse underliga saker som antagligen har med andevärlden att göra jo. Har sett skepnader och hört steg där inga människor har funnits för tillfället, Har även sett svarta dimmor svepa igenom en vägg för att sedan upplösas i tomma intet. Det sistnämnda var vi  2 stycken som såg, har svårt att föreställa mig att vi bägge skulle ha inbillat oss detta. Men det stället jag bodde på då hade mycket aktivitet från andra sidan hände en hel del under det året jag bodde där. Intressant att mediumet som kom dit kunde bekräfta det mesta jag varit med om utan att jag nämnt något alls av det jag upplevt. Hur hon kunde veta dessa saker är än idag en gåta för mig, men det får en ju att fundera lite.

rogernw: Vilka förklaringar
öh, ja, det är svårt att sammanfatta och det finns långt mycket mer att lära men ger det ett försök.

grundinfo: hjärnan fungerar ungefär som en dator. vi har massa information lagrad i nervceller, eller snarare nervcellsformationer/-grupperingar. denna information är till exempel bilder, ljud, taktila sensationer och mer komplexa fenomen (det finns celler som motsvarar vinklar, "rundhet" och annat som behövs för att vi ska kunna bilda oss en enhetlig bild av omvärlden - detta är troligtvis något som finns i oss a priori). signalsubstanser - hjärnans "budbärare" - fungerar genom att aktivera eller dämpa celler i olika delar av hjärnan; var substans har sitt eget transmissionssystem för skilda funktioner - en betydande del av neurovetenskapen ägnas åt att undersöka vad som orsakar vad i detta virrvarr av data. i fallet parkinsonism kan man till exempel se att de (ofta komplexa) hallucinationer som många drabbade upplever samstämmer med en förhöjd aktivitet av ämnet acetylkolin i den visuella associationsbarken (bland annat). en person såg sin katt vandra omkring i hemmet trots att denna var hos veterinären, en annan hade en illusorisk älskare som kom på besök varje kväll för att överlämna en gåva. ganska otroliga händelser, närmast "övernaturliga", men samtidigt rimliga om man ser till hur hjärnan fungerar. om celler som representerar ögon får för mycket input kan det leda till att man ser ögon överallt, om celler som representerar ansikten ballar ur så... ja. till och med upplevelsen av någons (eller någots) närvaro består ytterst cellförbindelser, och även dessa kan error:a (läs mer här).

vi är inte perfekta. saker kan gå snett. hjärnan är det nya gud.

återkommer (med psykologiska förklaringsmodeller och tolkningar)!

edit: svammel. roligare svammel: https://www.youtube.com/watch?v=SgOTaXhbqPQ
hjärnan är programmerad att se intention (även) hos livlösa fenomen. när detta går överstyr kan en sten förvandlas till ett monster, en gardin till ett "spöke" osv. detta fungerar också rent psykologiskt: en dörr öppnas - någon eller något måste ha öppnat den. det är ett evolutionärt nyck.

Schism: hjärnan är programmerad att se intention (även) hos livlösa fenomen. när detta går överstyr kan en sten förvandlas till ett monster, en gardin till ett "spöke" osv. detta fungerar också rent psykologiskt: en dörr öppnas - någon eller något måste ha öppnat den. det är ett evolutionärt nyck.
du Jag kan satsa min njure på att i ett spökhus skulle du vara den första att springa för ditt liv. Jag ser igenom dig, som en öppen bok.

Kombinerad:
du Jag kan satsa min njure på att i ett spökhus skulle du vara den första att springa för ditt liv. Jag ser igenom dig, som en öppen bok.
okej, är det nåt slags argument? älskar spökhus. tyvärr finns det inga bra i sverige.

det är klart jag skulle vara nervös i en situation där jag inte har koll på läget men det är en logisk försvarsmekanism. de demoner, spöken och andra väsen jag upplevt har inte övertygat mig om någon andlig existens.

Schism:
okej, är det nåt slags argument? älskar spökhus. tyvärr finns det inga bra i sverige.

det är klart jag skulle vara nervös i en situation där jag inte har koll på läget men det är en logisk försvarsmekanism. de demoner, spöken och andra väsen jag upplevt har inte övertygat mig om någon andlig existens.
Det är inte ett argument. Jag la bara ut ett faktum. Jag tror nog alla vet submedvetet att spöken inte finns och det du vill komma fram till. Men det är inte lika kul och spännande, producerar inte lika mycket dopamin