Forumet - Teknik eller Natur

Teknik eller Natur

5998 2 24

Hej, jag har börjat fundera på gymnasiet och tror att jag ska välja teknik. Matte är mitt starka ämne och man slipper biologi på te Blink, och entreprenörskap och sånt där tycker jag verkar intressant. men jag har hört att teknik är en linje för dem som inte pallar natur, jag är ganska ambitiös och har bra betyg och det skulle vara tråkigt att gå i en klass där ingen bryr sig och man inte får några utmaningar, är det så på teknik? då kanske det är bättre att välja plugglinjen nv, även om jag tycker at teknik verkar roligare? Samtidigt älskar jag so och skulle jättegärna prova beteende, men tror att jag tar nv eller te eftersom det är öppnare. Jag bor i Uppsala, hur är skolorna där? är fyris bra (tänkte gå teknikvetenskap)? Och blir jag helt ensam tjej om jag väljer teknikvetenskap? Förvirrad

Spana också in:

Där jag bor så finns det en linje som heter Naturvetenskap och Samhälle som jag planerar att gå. Och som förmodligen ger en enorm bredd av universitets/högskole-utbildningar. Om du gillar båda de ämnena så tror jag att den skulle passa rätt bra. Är det dock teknik du brinner för så gå teknik då. Det är klart att det blir bättre med en bra klass, men that's life.

Det behövs teknik-tjejer. Verkligen.


The Secret One: Där jag bor så finns det en linje som heter Naturvetenskap och Samhälle som jag planerar att gå. Och som förmodligen ger en enorm bredd av universitets/högskole-utbildningar. Om du gillar båda de ämnena så tror jag att den skulle passa rätt bra. Är det dock teknik du brinner för så gå teknik då. Det är klart att det blir bättre med en bra klass, men that's life.

Det behövs teknik-tjejer. Verkligen.

Jag har också funderat på natur-samhälle,...det finns så mycket jag vil gå! Glad

Muffin:
På vissa skolor finns det andra inriktningar, men det vanligaste är nog just natur-natur eller natur-samhälle. Själv går jag första året på natur-natur och det är det bästa jag gjort än så länge :) inte alls så svårt som jag fick höra.

Jag trodde att man fick så mycket läxor att man behövde plugga flera timmar varje kväll, men det kanske inte stämmer?
Tänker du söka till ingenjörsutbildningar/dylikt efter gymnasiet bör du söka till natur ändå. Teknikprogrammet framfördes endast för att öka intresset för teknik, och är inte avancerad (såsom många försöker framställa det som).
hedda98: Hej, jag har börjat fundera på gymnasiet och tror att jag ska välja teknik. Matte är mitt starka ämne och man slipper biologi på te Blink, och entreprenörskap och sånt där tycker jag verkar intressant. men jag har hört att teknik är en linje för dem som inte pallar natur, jag är ganska ambitiös och har bra betyg och det skulle vara tråkigt att gå i en klass där ingen bryr sig och man inte får några utmaningar, är det så på teknik? då kanske det är bättre att välja plugglinjen nv, även om jag tycker at teknik verkar roligare? Samtidigt älskar jag so och skulle jättegärna prova beteende, men tror att jag tar nv eller te eftersom det är öppnare. Jag bor i Uppsala, hur är skolorna där? är fyris bra (tänkte gå teknikvetenskap)? Och blir jag helt ensam tjej om jag väljer teknikvetenskap? Förvirrad

Okej, jag vet inte riktigt vad jag vill göra efter gymnasiet, försöker därför välja en öppen linje. Natur är väl mer öppet än teknik? det får mig att tveka lite.... 
Czar: Tänker du söka till ingenjörsutbildningar/dylikt efter gymnasiet bör du söka till natur ändå. Teknikprogrammet framfördes endast för att öka intresset för teknik, och är inte avancerad (såsom många försöker framställa det som).


Tänk bara på att få med dig viktiga ämnen som t.ex Matte D/E* och Fysik B som krävs till rätt så många tekniska utbildningar (om du vill plugga det sen). Det kan du få av både natur och teknik men om du skulle välja en speciell inriktning, som t.ex "natur-samhäll" kan de ibland ha plockat bort ex fysik B, så tänk lite på sånt.
Finns ju även natur-matte/data på vissa platser. Dock spelar inriktning mindre roll på gymnasiet: det är först på universitetet du specialiserar dig.

*(nu för tiden heter det väl matte 3 osv men du fattar)

Okej, tack, ska tänka på det Glad
kachin: Tänk bara på att få med dig viktiga ämnen som t.ex Matte D/E* och Fysik B som krävs till rätt så många tekniska utbildningar (om du vill plugga det sen). Det kan du få av både natur och teknik men om du skulle välja en speciell inriktning, som t.ex "natur-samhäll" kan de ibland ha plockat bort ex fysik B, så tänk lite på sånt.
Finns ju även natur-matte/data på vissa platser. Dock spelar inriktning mindre roll på gymnasiet: det är först på universitetet du specialiserar dig.

*(nu för tiden heter det väl matte 3 osv men du fattar)

Av egen kunskap så vet jag om att man kommer in på väldigt bra utbildningar och man samlar på sig många poäng i matte, vissa naturämnen, språk osv. De får du ju om du pluggar natur-samhälle. Är osäker på om det är så mycket språk inom natur-natur, men det kan man ju alltid ha som tilläggsval. 

Apropå det, så kan du ju välja natur-natur/natur-samhälle och sedan ha andra mer "teknik-inriktade" ämnen som tilläggsval.