Forumet - Vad gör ni om ni inte kan sova?

Vad gör ni om ni inte kan sova?

353 0 11
Försöker ligga kvar i sängen så jag får nån vila iaf. Kan hända att jag går upp och mediterar ett tag med fokus på andning. Ibland går jag upp och äter ett kex och dricker lite vatten, blir oftast lättare att somna sen.

Om det är svårare oro som är orsaken brukar det hjälpa mig att besluta ett exakt klockslag på morgonen nästa dag då jag kommer ta tag i skiten och fundera ut en lösning på problemet. Då kan jag slappna av mer när jag vet att det är beslutat att jag ska ta tag i det.
Jag brukar lägga mig ned med huvudet på en kudde och se på en film, det gör mig ofta trött oavsett om jag vill eller inte. Att se en riktigt tråkig film gör att jag snabbt tappar intresset och får svårt att hålla ögonen öppna. Jag brukar orka se igenom bra filmer i liggande ställning för att intresset håller mig vaken, men lite trött blir jag nästan alltid.

Spana också in:

Hmm, har aldrig problem med att sova. Kan i princip somna när som. På kvällen/natten när jag ska sova så somnar jag oftast inom 1-3 minuter, det kan dock vara svårare om det är kallt. Då känner jag efter för mycket och kan inte släppa det, men kallt är det ju sällan.

Annars vet jag faktiskt inte, det är ju bra att resa sig upp ur sängen och göra någonting annat om man inte kan somna inom 20-30 minuter vet jag. Bara för att släppa tanken på att just sova/somna. Men man ska absolut inte tända lampan, se på skärm eller äta någonting, det snarare aktiverar kroppen, kanske kan man då somna lättare men man får absolut inte den kvalitén av sömn man hade fått annars.
Alltså om man somnar sent, hellre då somna 30 minuter senare i så fall och få 5 timmars kvalitésömn än att få 5.5 timmars kass sömn med dålig kvalité pga man aktiverat matsmältningen igenom att käka eller att ha rubbat den cirkadiska klockan igenom att titta på sin telefon eller tänt lampan när man gått på toan.

Man säger ju att man ska stänga av skärm/lyse helt eller iallafall väldigt mycket, sådär ca 90 minuter innan man ska somna, och äta ska man inte göra inom ca tre timmar innan man ska somna... Bland massa annat, för att optimera sömnkvalitén. Inte för att jag alltid gör det men ändå ^^

Crysilis: Men man ska absolut inte tända lampan, se på skärm eller äta någonting, det snarare aktiverar kroppen, kanske kan man då somna lättare men man får absolut inte den kvalitén av sömn man hade fått annars.
I teorin ja, men jag har i praktiken upplevt att det kan hjälpa med alla de saker man inte ska göra... Sömnen kanske inte blir perfekt, men bättre det än att ligga vaken halva natten eller mer.

Tänker på serier och drömmer om de. Läser bloggar. Mangaka. Balansövningar Rodnar

Vaken för att jag sover på dagen.
Samma mardrömmar, sjösjuk. Om barnen har vart hemma då är jag halvvaken, kan inte röra mig. Ingen skräckfilm på kvällen. Träningsvärk. Byter säng ibland. Har en säng man kan höja men tyvärr är den rätt hård men perfekt för benen.