Forumet - Vilken ee din favo regissör och skådis?

Vilken ee din favo regissör och skådis?

4497 0 28
Svinsvårt ju! Censur

Gillar Roman Polanski äckligt mycket som regissör och Robert Zemeckis har gjort en jäkla massa bra grejer. Sen är jag lite överdrivet förtjust i Christopher Guest, både som regissör och skådespelare.

Vad gäller skådespelare diffar det lite beroende på vad jag har för period just för tillfället, men nyligen såg jag Birdman på bio och jag måste säga att Edward Norton är jävligt vass, även fast jag inte sett så många filmer med honom.

Har annars en grej för typiska birollsskådisar, typ Harry Dean Stanton och Tim Curry.

Sen tokälskar jag Molly Ringwald. Hon har en väldigt speciell utstrålning. Hjärta

Spana också in:

Är inte tillräckligt kulturell och filmnördig för att ha någon riktig favoritregissör men jag brukar väl uppskattar Tarantino och Rodriguez shit.

Enligt mitt gamla filmtipsetkonto så är Will Ferrell den skådis som förekommer flest gånger i de filmer jag betygsatt men jag skulle inte påstå att jag uppskattar honom så hårt, däremot gillar jag Alicia Vikander och Clooney.
sergio leone är filmens bob dylan, den första postmoderna filmskaparen, en nörd från italien som snodde akira kurosawas tempo blandade det med referenser t john ford filmer (som att ha henry fonda som en bad guy, den ultimata amerikanska hjälten. han har ju förbövelen spelat lincoln).  en filosofisk regissör som använde bland annat goya målningar som inspiration t sceners ljussättningar. gjorde ennio morricone känd (alla har hört den gode den onde den fules soundtrack), gjorde clint eastwood känd med dollar trilogin. 

en jävla inspirationskälla. basically en barnslig kubrick. inte lika pretto. tarantino har fan sagt att alla kamerarörelser han nånsin använt är inspirerade av scorsese elr leone.

once upon a time in the west är hans bästa, en långsam sorglig film om hur western-moralen dog ut med ny teknik som bilar och dynamit och finare snabbare tåg. hans sista film once upon a time in america är också fin. han var också jävligt politisk utan att trycka ner budskapet i ens hals, man måste ha rätt bra koll på amerikansk och italiensk historia från 1880 t 1960 för  att verkligen förstå.

kurosawa stämde leone för leone snodde storyn t "a fistful of dollars" från akiras "yojimbo" men skrev tillomed i ett brev att han var avundsjuk på leones film.
sergio leone är nog dessutom den långsammaste action regissören någonsin, i once upon a time in the west väntar en massa läskiga snubbar på charles bronson i en kvart. de knäcker sina fingrar och stretchar och gäspar, men när det vväl blir skottlossning, tar det slut på 10 sekunder. inte nån glamorös skit. bara spännande läskig blodig, realistiska actionscener.
serggio leone uppfann tamejfan den moderna close-upen också, att zooma in på endast ögon i widescreen. han är nog den första som verkligen förstod sig på widescreen formatet dessutom, fritz lang, sa att widescreen endast var bra för begravningar och för att filmar ormar. så fel man kan ha.

goodbaduglyeyes-725x311.jpgvlcsnap-158215.pngOnce-Upon-A-Time-in-the-West1.jpg
good-bad.jpg?itok=pRNEvrV1 
han var även t skillnad från andra italienska regissörer som visconti o fellini ej född in i en högerpolitisk, rik, överklass familj.